Д-р Скатов покори и първенеца на Аляска

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2017 в 10:30 1566 0

Само броени дни след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите, на 20 юни в 16.00 часа местно време д-р Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка - Денали/Маккинли (Аляска, 6197 метра), съобщи БТА.

С това си постижение той постави няколко рекорда. Стана първият българин, успял да завърши проекта "седем върхове (за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата). Скатов е първият веган в света постигнал тази цел - "седем върхове веган".

Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върхове на 2 континента, два осемхилядника - връх Лхотце (8516 метра) на 16 май; връх Еверест (8848 метра) на 22 май и един континентален първенец - връх Денали (6197 метра).

Алпинистът има проект за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента. Той започва през 2013 година с изкачването на 2 от тях - връх Килиманджаро (Африка) и връх Елбрус (Европа). Последваха нови 4 изкачвания - връх Аконкагуа (Северна Америка), връх Еверест (Азия), връх Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландия) и връх Винсън масив (Антарктида) през 2014 година.

Изкачването на връх Денали беше последното върхово постижение в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015 година неговият опит за достигане на върха беше осуетен от фирмата-организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването.

Тази година той се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция. Изкачването, започнало на 11 юни, продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000 метра положителна денивелация. Климатичните условия не са позволили на алпиниста-веган да достигне върха на 16 юни, както е било планирано, и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20 юни (местно време) той успя да достигне върха и в момента вече се придвижи към последния височинен лагер.

С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов е първият българин в историята на българския алпинизъм, който е успял да преодолее това предизвикателство.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин, който е стъпил на най-високите континентални първенци на света", заяви Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върхове в тази класация, е Ричард Бас (САЩ), завършвайки ги през 1985 година. До 2012 година още около 350 човека са успели да ги изкачат и след това до сега няма точна статистика за техния брой.