Босна заличава раните от войната

Димитър Андреев 15 ноември 2016 в 19:26 4258 0

Улеят за бобслей от олимпиадата в Сараево през 1984 година, превърнал се в символ на войната и разрушението, вече е възстановен в предишния му вид и може да приема състезания.

Новината звучи като чудо, но е изпълнено обещание, направено преди десет години по време на романтичната кандидатура на Сараево за игрите през 2010 г. Въпреки огромната симпатия към пострадалата от войната при разпада на бивша Югославия страна, членовете на МОК дават домакинството на Ванкувър.

По това време 3/4 от олимпийските съоръжения вече бяха възстановени - пързалката, ски пистите, хотелите, но остана да зее една огромна рана - улеят за бобслей, превърнал се в артилерийска точка, от която оръдията на ЮНА бълваха огън по Сараево по време на 44-месечната обсада на града.

"Скоро ще се возим и на бобслей", заяви оптимистично Фарук Катал, бивш състезател по спускане с шейни и председател на комитета по кандидатурата на Сараево за игрите през 2010 година.

Не стана скоро, но босненци вече могат да се возят на бобслей. Въпреки огромното си желание да заличат тази рана от войната, босненските власти все не успяваха поради прозаичната причина - липса на финансиране. Пари най-сетне се намират през 2014 година. С много доброволчески труд трасето започва да се възстановява полека. Улеят е почистен от растителност, стените, станали платна за улични художници, са лъснати, следите от снарядите запълнени.

През лятото на 2016 година по трасето за първи път от 1991 година премина състезателна шейна. В момента трасето, изградено през 1982 година по всички най-модерни тогава изисквания, е тотално остаряло и може да се използва единствено за тренировки през летния сезон.

За да стане възможно отново да се използва за бобслей в зимни условия ще са нужни още пари и оборудване, но босненците не се отчайват. Възстановяването на улея е изключително важно за тях, защото само така ще бъде заличена една от най-дълбоките рани от братоубийствената война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!