Алберт Попов завърши на престижното 9-о място в слалома

Камен Златков отпадна във втория манш

OFFNews 16 февруари 2022 в 07:08 4057 1

Снимка Getty Images

Най-добрият български алпиец Алберт Попов записа престижно класиране в топ 10 в слалома на Игрите в Пекин. Българинът вървеше девети след първия манш и запази позицията си и след втория. Другият ни представител Камен Златков беше 20-и след първото спускане, но не успя да завърши във втория.

Състезанието започна много обещаващо за Попов, който преодоля трасето на пистата "Ледена река" в Янцин за 54.62 секунди, като изоставаше само на 7 десети от секундата зад временния лидер Йоханес Щролц (Австрия). Камен Златков също направи много силно първо спускане и финишира 20-и за 55.66 секунди.

За втория манш се класираха 52 от 88 стартирали състезатели. За съжаление Камен Златков не финишира. Самият той обясни грешката си с поетия в повече риск, тъй като е искал да завърши максимално напред.

Алберт Попов направи ново солидно спускане за 50.53 секунди и временно беше на третото място, но с излизането на пистата на фаворитите в състезанието слезе до деветото място.

Това е трето най-добро класиране за българин в слалома на олимпийски игри. Легендарният Петър Попангелов има две шести места от Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.

Олимпийската титла спечели французинът Клеман Ноел. Той завърши с 1:44.09 минута, след като беше шести в първия манп с 54.30 секунди и даде най-добро време във втория - 49.79.

Лидерът след първия манш Йоханес Щролц от Австрия остана втори на 61 стотни от секундата, след като даде 13-о време във второто спускане. За него това е втори медал от Пекин след златото в алпийската комбинация.

Себастиан Фос-Солевааг от Норвегия взе бронза, след като завърши на 70 стотни от победителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!