Алберт Попов си пожела победа за Световната купа

Водещият ни алпиец чака първо дете

OFFNews 20 март 2023 в 20:04 2269 0

Алберт Попов

Снимка Принтскрийн

Българинът вече има големи мечти

Най-добрият български алпиец Алберт Попов заяви, че мечтае за победа в състезание от Световната купа и това е целта, която ще гони през следващия сезон.

25-годишният Попов се прибра в София от Солдеу, Андора, където в неделя записа 12-о място в слалома във Финалите на Световната купа. Пред репортери на летище София той определи изминалия сезон като много добър, а това, че вече има и едно качване на подиума само го мотивира допълнително.

"Доволен съм от последното състезания. 12-о място не е никак лошо, предвид условията, които бяха вчера в Солдеу. Успях да уцеля ските, в три от секторите бях много бърз, така че няма как да не съм доволен от това класиране в топ 15", каза българския скиор.

Той добави, че сезонът не е бил никак лек заради липсата на сняг из цяла Европа, което го е затруднило както на състезанията, така и в тренировките.

"Сезонът беше много труден заради липсата на сняг тази зима. Беше много топло, пистите бяха много меки. Въпреки всичко смятам, че резултатите ми са много добри. При наличието на четирите ми незавършвания, смятам, че направих максимума. Всички се притесняваме от топлите зими и липсата на сняг, но например в САЩ се шегувахме, че там се е изсипал целият сняг от Европа. Там още не могат да си отрият къщите. Мисля, че тази зима беше изключение и в следващите ще имаме достатъчно сняг", обясни той.

Попов разкри и каква е тайната на успеха и това, което го е превърнало в първия българин от близо 40 години, който се качва на подиума в състезание от Световната купа.

"Такова високо ниво се поддържа с много труд, който започваш да полагаш от дете. С треньора ми Ивайло Борисов работим заедно вече 19 години. В началото всичко беше на шега и майтап, но в един момент видях, че това е моят път и трябва да давам 100 процента.

Казах си, че трябва да вляза в този спорт и може би с доза късмет и талант нещата ми се получават по начина, по който ги виждаме. За следващия сезон искам да вдигна физическата си подготовка. През лятото ще трябва да работя още малко върху техниката, но мисля, че има още накъде да се развивам и догодина ще бъда още по-добър."

"Опитът вече започва да ми помага все повече и повече. Чувствам се все по-уверен след всеки старт и знам, че аз мога да бъда човекът, който да поведе в класирането на такова състезание. Догодина ще ми бъде с още една идея по-лесно", прогнозира той.

Попов изрази съжаление и за отпаданията си в четири от стартовете, които го лишиха и от по-предно класиране в края на сезона.

"Можем само да гадаем къде щях да бъда, ако бях завършил четирите състезания, в които отпаднах. Тези състезания бяха на терени, които са точно мой тип - твърди, стръмни, трудни, така че оставам позитивен и ще работя повече с идеята догодина да не правя такива грешки или ако допускам, те да не бъдат фатални."

Все пак българинът остава оптимист, че най-силните резултати в кариерата му му предстоят и през новия сезон ще го видим и на върха на почетната стълбичка.

"За постигането на такива резултати трябват много труд и много лишения, тренировки и това да не си бъдеш вкъщи, за да следваш мечтата. За следващия сезон мечтая за победа. Не се страхувам да го кажа, постижима е и ще работя за постигането ѝ. Наградата за третото място в Палисейдс Тахо ми служи за мотивация, защото тя ми показва, че мога", завърши Попов, който заедно със съпругата си очаква раждането на първото им дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови