Злоупотребява се с парите за първа линия, хората мълчат, за да не ги уволнят

Поисках Главна инспекция по труда да провери уволненията в МБАЛ „Св. Петка", Видин, заяви здравният министър Асена Сербезова след среща с представителите на синдикат "Защита"

Янка Петкова 17 декември 2021 в 17:10 6919 0

Снимка Министерство на здравеопазването

Корупцията е масова практика в българското здравеопазване. Злоупотребява се с парите за първа линия. Освен за МБАЛ Видин имаме сигнали и за други болници, но за момента няма да ги съобщим, защото още утре ще има нова уволнения. Всичко е свързано с първа линия, става дума за пари.

Това каза председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов, след срещата си с министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Повод за срещата е изплащането на парични суми на медици и санитари в центровете за спешна помощ в болниците, както и гладната стачка на санитарките от Видин, които бяха освободени, след като оповестиха публично, че парите, които са има били давани за първа линия, впоследствие са били вземани обратно.

Преди месец те излязоха на протест, заявявайки, че са изнудвани и тормозени от ръководството на болницата да дават част от парите, които получават за работата си на първа линия.

Тогава зам.-директорът на лечебното заведения д-р Богдан Томов обясни, че средствата се определят по методика на здравното министерство. На всички, които са спазили тази методика, им е било заплатено.

От здравното министерство не взеха отношение по случая, тъй като по думите на служебния здравен министър Стойчо Кацаров "възнагражденията на медиците от спешните отделения към болниците се изплащат от лечебното заведение, а не от Министерство на здравеопазването".

Красимир Митов от "Защита" съобщи, че уволнените служители от МБАЛ Видин са 12 души, пет от тях са в гладна стачка от три дни, едната от жените вече не се чувства добре.

Според Митов решаването на проблема не търпи отлагане, тъй като повечето от стачкуващите са със заболявания, и гладуването може да застраши живота им.

Той увери, че синдикатът ще осигури правна защита на стачкуващите и призна, че документи за това, че са връщали пари няма, "но е работа на прокуратурата да установи истината по случая". Митов каза още, че сигналите са предоставени на здравното министерство преди близо два месеца, но досега не е имало резултат.

Той заяви, че хората в болничната система са уплашени, премълчаването е практика в болниците от дълго време, има го и в спешната помощ.

Синдикалистът потвърди, че в понеделник (20.12.) постъпилите при тях сигнали ще бъдат внесени в прокуратурата. Той обяви, че очаква реакция и от премиера, и от министъра на труда и социалната политика.

Министерството на здравеопазването вече поиска от Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда да извърши проверка на уволненията на санитари от спешното отделение на МБАЛ „Св. Петка", Видин. Това е съобщила министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на среща с представители на Националния синдикат „Защита".

„Освен изисканата от ГИТ проверка съм възложила на звено „Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването също да провери сигналите за финансови нарушения във видинската болница. Ще бъдат поискани и писмени обяснения от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Това, което зависи от министерството като принципал на болницата, ще бъде направено, защото държа на пълна прозрачност и на това, решенията, които вземам, да са базирани на факти и доказателства", е заявила проф. Асена Сербезова.

След като резултатите от назначените и поисканите проверки бъдат предоставени на здравния министър, незабавно ще бъдат предприети и съответни действия, съобщават от МЗ.

"Разбрахме се да сезираме прокуратурата, защото тук има абсолютен натиск и рекет. Да видим дали декларациите за нулева толерантност към корупцията са реални", заключи Красимир Митов.

В рамките на дискусията за медицинската грижа в МБАЛ Видин, е бил коментиран и ваксинационният процес в страната. Представителите на синдиката са изразили готовност да съдействат на МЗ за популяризирането на ваксинацията срещу COVID-19, включително и сред своите членове, съобщават от здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!