Медици във Видин започват гладна стачка

OFFNews 10 ноември 2021 в 09:22 807 0

Гладна стачка започват от днес девет от работещите в Спешното отделение във Видин, съобщи Нова телевизия.

Те твърдят, че са изнудвани и тормозени от ръководството на болницата да дават част от парите, които получават за работата си на първа линия. Според тях има злоупотреби в лечебното заведение, за което са уведомили Министерството на здравеопазването.

"Проблемът е, че ние частично взимаме пари. 3-4 колежки получават бонуси и ги делим помежду си. Ръководството започна да ни иска от парите, затова обявяваме гладна стачка. Ако не ни дадат обяснение защо по новата методика не всички взимаме пари, след като работим на първа линия - ще искаме оставката на директора", обясни една от протестиращите.

Стачкуващите от Спешното отделение споделят, че се подава бройка на работещите към ръководството, която обаче бива отхвърлена с основанието, че не на всички се полага възнаграждение.

Зам.-директорът на лечебното заведение във Видин д-р Богдан Томов обясни, че средствата се определят по методика на здравното министерство. На всички, които са спазили тази методика, им е заплатено, добави той и обясни, че за да вземат бонуса, служителите трябва да имат над 50% работни дни с пациенти с коронавирус.

По-рано на брифинг на здравните власти министър Стойчо Кацаров обясни, че възнагражденията на медиците от спешните отделения към болниците се изплащат от лечебното заведение, а не от Министерство на здравеопазването, както е при центровете за спешна медицинска помощ.

За намерението си да гладуват, за да получат полагаемите бонуси за първа линия, здравните работници от видинската болница обявиха във вторник, съобщавайки че се е налагало да връщат по 200-300 лв. на старшата сестра. Зам.-директорът на лечебното заведение д-р Томов заяви, че не знае за такива случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews