Здравното министерство пуска клинична пътека за редки болести

OFFNews 28 февруари 2014 в 18:34 1941 0

Министерството на здравеопазването пуска клинична пътека за редки болести

Здравното министерство подготвя клинична пътека за редките болести. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов.

По повод предложението на Българския лекарски съюз финансирането на редките болести да се поеме от Министерството на здравеопазването, вместо от Здравната каса, както е в момента, председателят на Националния алианс на редките болести Владимир Томов посочи, че не подкрепя това искане.

През 2011 г. по наше предложение финансирането на редките болести премина от МЗ в НЗОК, така че сега няма как да игнорираме това искане, което е изпълнено, и да настояваме за ново прехвърляне. Виждаме подобрение в ситуацията на хората с редки болести и една от причините е точно преминаването на финансирането към Касата, подчерта Томов.

В момента министерството работи по национална програма за редки болести след изтичането на периода на първата национална програма. Тя ще е за периода 2014 – 2018 г., каза зам.-министърът на здравеопазването.

При изпълнението на националната програма през изминалите пет години е осигурен скрининг за три редки болести – фенилкетонурия, вроден хипотореоидизъм и вродена вътрешнокорова хиперплазия.

През миналата година в масов неонатален скрининг са обхванати 62 679 бебета. При прегледите са открити 31 деца с вроден хипотиреоидизъм, 4 с вродена вътрешнокорова хиперплазия и 5 с фенилкетонурия.

През 2013 г. е проведен и биохимичен скрининг 22 942 бременни жени. Установени са 85 патологични бременности, като най-често диагнозата е била Синдром на Даун.

Днес беше отбелязан и Денят на редките болести. В България той се отбелязва от 2008 г. 

Съпричастността си към хората с редки болести показаха днес жителите на над десет български града, като този ден беше отбелязан в общо 72 страни по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!