Здравният министър предлага отмяна на лимитите за болниците, но с постоянен контрол

„По определени показатели здравеопазването е отличник", смята министърът

OFFNews 06 юни 2017 в 12:24 1697 0

Снимка БГНЕС

Най-доброто разрешение на проблема с финансирането на болниците е отмяна на лимитите, но при постоянен контрол. Това обяви здравният министър Николай Петров пред Нова телевизия. 

Преди дни от "Пирогов" обясниха, че лечебното заведение е надвишило лимита си за май с половин милион лева и ако Здравната каса не заплати допълнителните средства, болницата ще се окаже в силно затруднено финансово положение. 

Един от основните проблеми в този случай е, че много от болните, преминаващи през болницата, са неосигурени. 

По този повод министърът посочи, че трябва добре да се прецизира спешността. 

"Болниците трупат дългове, защото имат определени лимити, които се определят от Здравната каса. Заради това трябва да се определи кой е спешен пациент и така да се извършва контрол", посочи Николай Петров.

По думите му от основни значение при финансирането на болниците е и мениджмънта, като от това до голяма степен зависят и заплатите на лекарите, защото силно работещите болници могат да предлагат по-високи заплати. 

Помолен да постави оценка на българското здравеопазване Петров посочи още, че по определени критерии то е отличник, тъй като имаме много добре развита болнична мрежа, нова апаратура и специалисти на световно ниво, достъп до които имат всички граждани. По други критерии обаче здравеопазването ни не е толкова добре и трябва да се идентифицират проблемите.

Министърът коментира и проблемите във Фонда за лечение на деца. Той посочи, че ще се направят промени в правилника на Фонда, като една от основните е това, че ще бъде направена обществена поръчка за медицински изделия на ниво фонд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови