Здравният министър дава на прокурор болницата в Ловеч

OFFNews 26 май 2017 в 12:40 4147 0

Здравният министър Николай Петров ще сезира прокуратурата за болницата в Ловеч, след като проверка в лечебното заведение е установила редица нередности. Това обяви той пред БНТ. 

Инспекция в болницата е установила натрупани дългове и запорирани сметки, неработеща аптека и напускащ персонал.

Установено е, че в болницата от години е работила частна структура - вместо да е под наем и да има свой договор с НЗОК, частната структура е имала договор с болницата, а тя, от своя страна, със Здравната каса. Така част от финансирането за болницата отивало в частната структура, което е довело до тежката ситуация в лечебното заведение. 

Петров обеща, че случат ще се "разчепка" много добре, докато се стигне до директора, който е подписал договора. 

Той отправи предупреждение и към останалите директори на болници, където също предстоят проверки. 

Това, че договорът е подписан от твой предшественик, не те прави тебе невинен. Ти, когато си в момента директор, си длъжен да вземеш мерки и тази недобра практика да я прекратиш, каза здравният министър. 

Аз нямам амбицията да уволнявам, да назначавам, ще работя с всички. Но ще поставя на директорите на всички болници рамка и ще следя да се спазва. Който влезе в нормалността на разходите, значи е добър управленец. Който не влезе, значи не е добър управленец. Така са ме гледали и мен, затова са ме избрали за министър, допълни той. 

Петров коментира и обвинението срещу директора на Онкологията в София Валентин Ангелов, срещу когото бяха повдигнати обвинения в безстопанственост, тъй като е ощетил болницата с близо 2 млн. лева. 

Министърът обясни, че е бил изненадан от обвиненията. Няколко дни преди обвинението Петров имал среща с Ангелов, който му казал, че очаква да му бъдат повдигнати обвинения, но самият той нямал усещане, че ще се стигне дотам. 

Ангелов си подаде оставката, което е достойна постъпка. Ако всичко е така - това е недопустимо, посочи Николай Петров и допълни, че е приел оставката. 

Заместникът по лечебната част ще поеме поста на шеф на онкологията, докато се проведе конкурс и се назначи титуляр.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови