Здравната каса иска увеличение на бюджета си с 400 млн. лв.

OFFNews 06 ноември 2014 в 22:26 2591 0

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поиска увеличение на бюджета си за следващата година с 400 милиона лева, така той ще надхвърли 3 милиарда лева.

Това са решили от Надзорния съвет на институцията по време на днешното си заседание.

Днес е било решено малко над 20 милиона от резерва на НЗОК да бъдат освободени и с тях да се плати на аптеките за октомври, съобщава Дарик.

От основните пари на Здравната каса ще се платят 27 милиона лева, с които ще се покрие всичко, което е похарчено от болниците в повече от планираното през август, защото надлимитната дейност на болниците се заплаща с двумесечно закъснение. 

Според Надзорния съвет на Касата ще са нужни малко над 150 млн. лева до края на тази година. От тях са осигурени между 50 и 70 млн. лева, които се очакват да постъпят от здравните ни вноски.

Това означава, че ако бюджетът на Здравната каса бъде актуализиран със 100 милиона лева, институцията ще е в състояние да заплати всичко в пълен размер за тази година и да не завърши с дефицит.

Парите за евентуална актуализация са налични по сметки на НЗОК от минали години, но трябва парламентарно решение, което да узакони тяхното ползване сега, обясни представителят на КТ „Подкрепа" в Надзорния съвет на НЗОК Тома Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews