НЗОК вади 28 млн. лева от резерва си, за да плати на аптеките

OFFNews 15 октомври 2014 в 20:59 1926 0

Здравната каса ще плати 28 млн. лева от резерва си, за да заплати на аптеките за втората половина на август и за септември. Това реши Надзорният съвет на НЗОК на днешното си заседание.

Парите в резерва обаче няма да са достатъчни за заплащането на домашното лечение до края на годината, обясниха от Надзора на Касата.

В момента резервът на НЗОК е от 56 млн. лева, като половината бяха освободени за заплащането на домашното лечение на хронично болните. Останалите 28 млн. лева ще бъдат използвани за заплащане на още месец и половина от домашното лечение, но няма да са достатъчни до края на годината, посочи председателят на Надзора Кирил Ананиев, цитиран от Дарик.

Ние разчитаме и на актуализацията, която би трябвало да бъде направена от Народното събрание. 25 млн. лева от 100 млн. лева са точно за лекарства за домашно лечение. По този начин с някои вътрешни икономии от бюджета смятаме да осигурим необходимите пари до края на годината, коментира той.

Очаква се да бъде направен и трансфер от 9 млн. лева от здравното министерство за разходи, които вече са заплатени, така че това ще бъде един допълнителен резерв, посочи Ананиев.

За да не се стигне до забавяне на плащания, актуализация на бюджета трябва да има до средата на ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови