Quantcast

НЗОК с проверка в „Софиямед“ след сигнал за източване на Касата

Вероника Шербанова Последна промяна на 22 октомври 2014 в 19:30 16325 16

Здравната каса е започнала проверка в болница „Софиямед“ след сигнал за източване на Касата.

Това съобщиха за OFFNews от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За източването на пари от Касата от страна на „Софиямед“ съобщи пред „Господари на ефира“ пациентка, лекувана в болницата.

Тя обясни, че е насочена към частната болница от лекар със симптоми като шум в ушите и секреция.

Приета е за лечение за 4 дни в стационара на „Софиямед“, но само по документи, тъй като всяка вечер се прибира вкъщи.

При изписването си пациентката поискала да види епикризата. След като я получила обаче, тя забелязала, че са вписани дейности, които не са извършване, в това число и оперативна намеса.

В епикризата се посочва, че съм оперирана на 3 октомври между 16.00 и 20.09 часа. Аз по това време бях на системи, пътувах до вкъщи и след това гледах телевизия, обяснява пациентката.

В документа обаче подробно е описано какви точно дейности са извършени по време на несъществуващата операция.

„Под локална анестезия с Лидокаин 2% се направи разрез на лявата ТМ в долно-задния квадрант. Изтече сериозен секрет от тъпанчевата кухина. Поставиха се капки и се постави стерилна превръзка“, се казва в документа. Според него операцията е извършена от д-р Христов.

Жената обяснява и че вписаните симптоми не са тези, с които е приета. Вместо това е записано, че има световъртеж и залитане.

Според епикризата жената е преминала и през прегледи от кардиолог и анестезиолог, каквито тя твърди, че не са направени.

В документа се казва още, че пациентката е изписана в подобрено общо състояние и след спокоен постоперативен период.

Епикризата е подписана от началника на Отделението по Ушно-носно-гърлени болести д-р Иван Йорданов, както и от д-р Батмаз.

За да има по-добър ефект от лечението от болницата й препоръчват да премине още 4 дни лечение. За целта обаче тя трябва да използва ЕГН-то на свой близък и да подпише декларация от негово име, защото иначе би било сложно да се лекува повече от четири дни. Така ще се води, че се лекува друг пациент, но всъщност лечението ще се прилага на нея.

Пациентката се съгласява и използва ЕГН-то на сина, като подписва и декларация от негово име. Декларацията е подписана е от д-р Батмаз.

Така лечението продължава още 4 дни. Жената обаче е категорична, че няма подобрение на състоянието й и че след това е вдигнала температура.

От Здравната каса обясниха, че по случая е започнала проверка. Срокът за приключването й обаче е 30 дни.

Едва след това ще може да се коментира какво е установила тя. Това обаче не означава, че няма да бъде направена и по-цялостна проверка на лечебното заведение, посочиха от НЗОК.

Поискахме коментар и от болница „Софиямед“ и очакваме отговор.

Свързахме се и с председателя на Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз д-р Петко Загорчев, който обясни, че за да се сезира Комисията, трябва да има официално подаден сигнал до нея за нарушения, за да се изискат необходимите документи от болница „Софиямед“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2015 в 07:55

Тук съм за да споделя с вас още един опит на лекар от Софиямед да източи неправомерно касата. В края на м.Ноември 2014г. бях на преглед по ЗК при д-р Владова - АГ за потвърждаване на бременност. Преди прегледа ми обясни, че няма направления за ЖК и ако искам да се запиша при нея трябва да чакам 3 месеца, но междувременно ако искам да ми пусне полагащите ми се безплатни изследвания трябва да ме вкара за 3 дни в болница с измислена диагноза "опасност от преждевременно раждане". Освен това ми каза, че при нея прегледа бил безплатен, но всички изследвания се заплащали. Взе ми цитонамазка и секрет и ме прати на касата да си ги платя( около 50 лв, а те се полагат безплатно на бременни) Отдели доста време(около 30 мин) да ме убеждава да влезна в схемата, тъй като аз проявих упорство и настоявах, че като здравно осигурена не желая да заплащам нищо, което ми се полага за целият период на бременността и не желая да влизам в схеми.Изследванията не ги платих естествено, и си тръгнах изключително разстроена от наглостта и безочието на тази лекарка. Освен това на регистратура ми взеха потребителска такса, от която бременните са освободени...

27.04 2015 в 17:44

Искам да споделя следният факт.Болницата е обявила безплатни прегледи за пациенти с паркинсон до края на м.април.Какво се оказа като се обадих за преглед при д-р Стоянова ,да преглежда но срещу 50лева,защо бе хора мамите и
градите фалшив имидж на чии гръб,аз съм възмутена и съм съгласна че вие сте една голяма измислица и съжалявам че петните името на свестни колеги.

18.02 2015 в 15:01


Д-р Пламен Чупетловски. Този "доктор" днес се опита да ни измами и ограби с цената на животозастрашаваща "диагноза"! Съпругът ми бе изпратен за ЯМР по НЗОК, и препратени от неврохирург Здравко Златев от Софиямед, отидохме да ги направим в същата болница по негови "препоръки"! Явно двамата лекари си играят заедно и си делят откраднататите от нас пари! Златев каза, че иска да направим резонанса във вашата болница, за да можел да каже на ЯМР специалистите какво точно искал да види по-подробно, да присъства на изследването. Даже самият той ни запази час за днес сутринта в 8:30 без ние да се занимаваме. А то имало защо! Самият Златев в последния момент каза, че нямало нужда да идвал и той на резонанса, после щял да види резултата! От тук ни стана ясно, че цялата врътка е просто да си го направим в тази болница и да си дръпнете парите от касата, а и от нас!
Още от вратата ни посрещнаха с надпис на болничния лист НЗОК и се почна - "Платете си 90 лева за цветно вещество!". Ние отказахме категорично и започнаха да ни изнудват - "Ами ако се наложи?Я си напишете че сте съгласни да ви се влее,а то пък може и да не се наложи!" Ние пак отказваме. "Ама сигурни ли сте? Напишете си че сте съгласни, помислете си!" И така поне 5 пъти! Пращаха лаборантката (симпатично русо младо момиче). Накрая ни направиха резонанса, без да сме отметнали - "съгласен съм да ми се влива цветно вещество", но след резонанса този "лекар" дойде и каза на мъжът ми, че има кисти (ние знаехме вече от други лекари), но тези кисти може и да са тумори, затова най-добре да си платим 90лв. за да проверят! Обяснихме, че ни е правено вече скенер с цветно вещество и знаем, че са кисти, но той ни каза "Ако искате пълно изследване да разберете тумор ли е или не, ще си платите цветно вещество!" Този измамник ни каза, че 30 годишния ми съпруг, баща на едногодишно дете, е с тумор в мозъка, за да може да вземе 320 лева от касата + 90 лева от нас в брой! Мъжът ми е с диагностицирани КИСТИ от други лекари в нормална болница, но понеже ни одобриха по каса за ЯМР след това, решихме да направим изследването за наше успокоение, така и така няма да плащаме нищо. Но не! Те решиха, че трябва да плащаме, и ни изнудваха 50 пъти, виждайки, че няма да стане, ни казаха - може и да е тумор, дай 90 лева и ще разбереш!!!!! Е съгласихме се накрая и той даже не погледна резултатите, а каза - "Няма нищо, кисти са! Чао! " А аз питам - на мен кой ще ми върне онези 15 минути чакане за диагнозата "тумор"? Кой ще ми върне нервите и стреса, причинени от този измамен лекар? И на мен и на съпруга ми!
Тази жестокост от лекари е недопустима! Не можете да си играете с човешки съдби, и то за едни 90 лева! Нали така или иначе си взехте 320 от касата, защо трябва да ни изнудвате! Измамници!

24.10 2014 в 13:54

Ами да направят вече електронни досиета и всеки да има достъп до своето си досие, така че да контролира от какво "боледува"

24.10 2014 в 08:59

Когато лекарите са не кадърни и не могат да си изкарат пари от пациентите тогава крадът.

23.10 2014 в 15:55

Подобна практика не е нищо друго, освен откровено престъпление. Тук изобщо няма място нито за обяснения, нито за оправдания, тук трябва незабавна прокурорска намеса заедно с полагащите се уволнения и арести...

23.10 2014 в 13:08

това показва трагичен факт- останалите в страната лекари са толкова некадърни, че дори не могат да крадат.ако пациентката беше излекувана, щеше да си тръгне доволна и никой да не разбере.наште обаче просто са я замазали и изгонили, след като са поошушкали хубаво касата.разбирам, че са ти малко парите и мамиш касата за да оцелееш, ама поне бъди лекар и излекувай пациентката.ама за това се иска и акъл...

23.10 2014 в 12:55

На Софиямед това не им е за първи път. И други болници го правят. Къде е проблемът обаче? Освен етичния, подобни фалшификации са вредни за пациента. При наличните вече електронни здравни досиета в тях влизат неверни симптоми. Така подобен пациент попадайки в друга болница ще бъде лекуван с по-агресивен подход само заради неизвършени в миналото интервенции или заради фалшиви диагнози, които оправдават някоя скъпичка клинична пътека, но нямат нищо общо с пациента. Това подлага пациента на сериозен риск и би трябвало да бъде тежко наказуемо.

23.10 2014 в 10:56

Аби тоа "лекЪр" и идин най-убикнувен лайнуядец би! Тоа и опиратур на прахусмукачкъ с мускулну завихряни (митра) ут четъта на Фандъчкува би!
Пуснаа бизплатин интернят из София и секи съ прай на лекЪр!


*
Philip Dudin, пуздравления! Аку съ къндидатираш някъди, за теб сми! Толкуз точну си сложил ръка на проблемъ! При тва КОМПЛЕСНУ! Пък и мек изказ имаъш, културен. Таквиз ора ни трябат баш сига! Да.


*
Ш-ш-шшшшшший Лекар22:47 22 окт 2014, ибисипуткамайна! Данидавъ госпуд дъ мъ срещниш кът ти съй запалила бърлогъта или па кът тряа даражъ ламарини дъ тъ извличъм ут кулцата догодина га съ върниш да са фалиш колку млогу си "прусперирал"...

23.10 2014 в 09:56

До "Лекар" 22:47 22 окт 2014
"После не се чудете защо масово заминваме в чужбина, а тези които остават крадЪт та пушек се вдига..."

Приятелю, не знам как си с немския, но като гледам как ти е българският, да не ми дава Господ да попадна в ръчиците ти...