Защо цената на PCR тестовете варира толкова много

OFFNews 25 септември 2020 в 14:41 6838 1

Снимка Архив

Цената на PCR тестовете в лабораториите не е еднаква заради видовете тестове и консумативи, които ползват. Така здравният министър обясни разликата в цените за генетичен тест. Проф. Ангелов направи уточнението в отговор на въпрос от депутата Димитър Георгиев, който настоя да се фиксира една цена за изследването във всички лаборатории.

Министърът подчерта, че фиксираната цена на PCR тест е 60 лв. Това е сумата, която държавата плаща на лечебните заведения. Проф. Ангелов съобщи, че от 25 юни до 31 август НЗОК е изплатила 922 000 лв. за 16 673 PCR теста от лечебните заведения.

Общият брой изследвания от 25 до 21 септември е 370 573. От началото на извънредното положение здравното министерство е осигурило близо 5 млн. лв. за закупуване на PCR тестове, каза още проф. Ангелов.

В реплика към отговора му Георгиев заяви, че от над 370 хиляди теста, НЗОК е платила за едва 16 673, което доказва, че по-голяма част от изследванията са за сметка на гражданите. Той изтъкна, че в някои държави цените на тестовете са фиксирани и затова не се спекулира.

В отговор на въпрос от народния представител Георги Михайлов от БСП министър Ангелов увери, че с въведените мерки ще се ограничи възможността за внос на COVID-19 в училищата, а оттам и в семействата на децата. 

Насоките за работа в системата на училищното образование предвиждат спазването на дистанция, високо ниво на хигиена на ръцете, носене на маски и други защитни средства за лице. Те са на базата на препоръките на СЗО и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Освен това има и други препоръчителни механизми за ограничение на контактите между различните паралелки като еднопосочно движение в коридорите и стълбите, режим за влизане и излизане от сградата, така че да няма струпване, каза Ангелов.

Проф. Михайлов изтъкна, че пандемията може да предизвика образователна катастрофа, цитирайки генералния секретар на ООН. „Твърде много модели спореха за поведението на нациите. Има много данни, които показват, че заклеймяваният шведски модел се оказа далече по-успешен от някои модели за твърдо затваряне", каза той и добави, че децата изкарват инфекцията леко и не я разпространяват. Затова призова министъра „да прояви цялата си сдържаност в една напрегната особено психологически обстановка, за да не се стигне до нарушаване на присъственото обучение, тъй като това "ще се окаже пагубно за нацията и за нейното бъдеще". 

"Разбирам Вашето притеснение и призива да проявим разум и загриженост и се появява друг въпрос – какъв разум проявяваме, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство, това е важен елемент от противоепидемичните мерки. Аз не мога да разбера кои лекарски аргументи в този момент ни дават правото да ходим в сградата без маска", опонира от своя страна здравният министър.

Проф. Михайлов пък отвърна, че този въпросът не касае лично министъра. "Ако ще водим лични дебати, имам своите аргументи за маските, те са много сериозни, но моля, да не се стига до лични обяснения тук", отвърна депутатът от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!