Защо намаляват педиатрите: Липса на условия за специализация, ниско заплащане

Янка Петкова 01 септември 2023 в 12:48 1337 1

Таня Андреева

Снимка Личен архив

д-р Таня Андреева, педиатър, детски ревматолог

Ниското заплащане и непривлекателните места за специализация са сред причините за липсата на интерес към педиатрията. За две 2 години броят на специалистите по детски болести, които работят с НЗОК, е намалял с 30,74%.

Само през 2022г. от договори с Касата са се отказали 171 педиатъра, написа във Фейсбук д-р Таня Андреева, детски ревматолог и бивш съветник на министър Асена Сербезова. 

Коментарът е отзвук на случващото се във врачанската болница, която е заплашена от закриване на детското отделение. Работещите в него педиатри масово напускат заради ниските заплати и огромното натоварване.

Преди ден от лечебното заведение обявиха, че търсят педиатър, който да оглави структурата. Лекари, които да работят в него, вече има след като министърът на здравеопазването пое ангажимент за осигуряването на специалисти.

Почти всяко детско отделение в страната страда от недостиг на педиатри. Отделението във Враца, търси педиатри под дърво и камък, но става ясно, че стресът и отговорността не си струват заплатата от 1250лв. 948 са специалистите по детски болести в цяла България, показва справката на съсловната организация. По данни на НСИ лекарите със специалност педиатрия са 1438, посочва д-р Андреева.

Как изглежда проблемът в цифри

Работещите по НЗОК педиатри през 2020 г. са били 872, година по-късно вече са 755, а през 2022г. - 604. "Проблем има дори в столицата, където по договор с Касата работят 172 лекари. Те обслужват 233 930 деца", казва тя. Застаряването на специалността също е сериозен проблем.

Лекарката отбелязва, че дори според новия Национален рамков договор сумата, която заплаща здравният фонд за преглед на дете е ниска - 42 лв. - "по-малко, от цената на подстригване или маникюр", обобщава тя и предоставя данни за възнаграждениета на детските лекари в някои европейски страни:

Проблемът със специализациите

По думите на д-р Андреева отпуснатите места за специализация по педиатрия (за цялата страна) през 2023 г. са 16.

Нито едно от тях не е в град с медицински университет. Всеки един от зачислилите специалност педиатрия трябва около 3г. 6м. да се обучава в голяма университетска болница, за да покрие изискванията за специализация. Отпуснатите места за специализация не са привлекателни за млад лекар. В умиращи отделения с недостиг на кадри, трудно се провежда обучение и се гради кариера, казва тя.

"Могат ли 16 непривлекателни места за специализация да компенсират 151 напуснали системата педиатри, преценете сами?", риторично завършва поста си д-р Таня Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!