За първи път в света: трансплантираха сърце и тимус на бебе

Янка Петкова 09 март 2022 в 11:32 1825 0

Снимка Стефани Лопес/ Би Би Си

Лекари от университетската болница Дюк, САЩ, трансплантираха сърце и тимус на бебе от един и същ донор. Операцията е първа по рода си в света и може да промени бъдещето на трансплантациите, съобщи BBC.

Тимусната жлеза подпомага развитието на Т-клетките, които се борят с чуждите "агенти" в организма. Тя "учи" тези имунни клетки кои са нейни и кои чужди и могат да бъдат атакувани.

Присаждането на култивирана тимусна тъкан на бебето Истън от донора, чието сърце е получило, трябва да помогне на тялото му да приеме новия орган, смятат лекарите.

Историята на Истън

Истън е роден с увредено сърце и с компрометирана имунна система. Той прекарва първите си седем месеца в болница - част от тях на животоподдържащи системи. Претърпява множество сърдечни операции и лечение на повтарящи се инфекции, с които тялото му не е в състояние да се пребори само.

Майка му, Кейтлин Синамън, си спомня: „Някои от интервенциите помогнаха, но знаехме, че са само подготовка за трансплантацията.“

Лекуващите лекари се обръщат към медицинския регулаторен орган, FDA, за извършване на експериментален тип трансплантация, която не е правена в подобна комбинация.

Тъй като Истън се нуждае от ново сърце и нова тимусна жлеза, FDA дава одобрение за процедурите, които започват през август 2021 г., когато момченцето е на шест месеца.

„Работата, която свършихме в лабораторията, се основаваше на използването на тимуса заедно с трансплантацията на сърце, за да се развие толерантност – целта беше да се "пренастрои" имунната система затова тимусът и сърцето бяха от един и същ донор", казва д-р Турек, един от лекуващите лекари на детето и допълва - "Мислехме, че това е възможност за Истън. Ако тази комбинация проработи, ще може да се прилага при всички останали органни трансплантации."

Подготовката за подобна интервенция изисква много повече изследвания, включително и да се провери дали е удачно да се замени тимусът при хора, при които тази жлеза вече функционира пълноценно.

Медицинският екип планира да премахне използването на имуносупресори от следтрансплантационното лечение на Истън, за да види дали жлезата функционира пълноценно и подпомага "припознаването" на присаденото сърце като свое.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews