За кого са препоръчителни адаптираните COVID ваксини?

OFFNews 23 септември 2022 в 14:51 1590 0

ваксинация

Снимка Министерство на здравеопазването

Ваксинация срещу COVID-19

Адаптираните ваксини се прилагат като втори бустер при хора на и над 12 години. С настъпването на есенно-зимния сезон, когато се очаква нова вълна на COVID-19, те са особено препоръчителни за няколко групи хора, съобщават от здравното министерство.

Специалистите препоръчват ваксина да си поставят трансплантираните пациенти, които са на терапия, потискаща имунитета. Друга рискова група са хората, които са на хемодиализа или с онкохематологични заболявания.

Поставянето на бустерна доза от новите ваксини е желателно при потребителите и персонала на домовете за възрастни хора; медицинските специалисти, които се грижат за пациенти с COVID-19, възрастните на и над 65 г.

Препоръчително е да се имунизират и лицата над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

Ваксинацията може да се осъществи най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

Ваксините са адаптирани (т.е. актуализирани) да съответстват по-добре на циркулиращите варианти на SARS-CoV-2. Те предоставят по-широка защита срещу различни варианти и спомагат за поддържане на оптимална протекция срещу COVID-19 при мутирането на вируса.

Нежеланите реакции, които се наблюдават при адаптираните ваксини, са сравними с тези при оригиналните и обикновено са леки и краткотрайни.

Познатите ваксини Comirnaty и Spikevax все още са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт, свързани с COVID-19, и тяхната употреба ще продължи за първичен курс на ваксинация.

Повече информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта Плюс мен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови