„Вместо да вземат отпечатък, да снимат пациентите с вестник пред болницата“

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2015 в 12:33 2988 4

"Всеки пациент при приемането и изписването му да бъде сниман пред съответната болница, държащ вестник от деня, с ясно видима първа страница и дата. При посещение в аптека освен задължителния вестник, да се държи и полученото лекарство".

Това предложи в шеговит пост бившият здравен министър Стефан Константинов по повод идеята на здравния министър Петър Москов в болница да се влиза само срещу пръстов отпечатък. 

По думите на Константинов вариантът „уникална снимка с печатен идентификатор“ ще предотвратява кражбите и източването на публични средства. Освен това ще има социален ефект, тъй като ще бъдат назначени чиновници, които да следят в реално време съвпадението между заснети и отчетени пациенти. 

Ето и целият пост на Стефан Константинов, подписан от него с пръстов отпечатък и цифров код: 

С тревога открих, че в eBay и Alibaba се предлагат подвижни скенери за пръстови отпечатъци. Това значи, че онези мошеници от болниците могат да се въоръжат с подобни устройства и да почнат да обикалят села и градове, за да отчитат хоспитализации и дехоспитализации в реално време, мамейки касата. Моля този сигнал да се има предвид от отговорните институции. За момента не е необходимо Министерство на здравеопазването да се отказва от идеята за събиране на пръстови отпечатъци на престъпното българско население, но след като проекта се реализира (т.е. получи се благодарност от фирмите доставчици), би следвало да се мине на още по-сигурен метод на идентификация, недопускаш източване на нашите средства от НЗОК.

Конкретно предлагам всеки пациент при приемането и изписването му да бъде сниман пред съответната болница, държащ вестник от деня (КОЙ издател избира министерството) с ясно видима първа страница и дата. При посещение в аптека освен задължителния вестник да се държи и полученото лекарство. В случай на недоволство от антиреформаторски настроени лица, че това представлява неправомерно събиране на лични данни, да се даде следното обяснение: Заснетата информация не се съхранява като снимка. Образът генерира код, поредица от нули и единици, цифри, които в същност се изпращат в НЗОК. Така дори някой да достигне до данните, той ще види файлове с означения jpg, tiff, png или други, заблуждаващи окончания. За дървото на свързаност обяснението може да се пропусне.

Предлагания вариант, наречен „уникална снимка с печатен идентификатор“, има множество преимущества:

- предотвратява кражбите и източването на публични средства

- социален ефект – ще се назначат чиновници, следящи в реално време съвпадението между заснети и отчетени пациенти. Т.е. отварят се работни места

- положителен медиен ефект – гарантира благоприятното отразяване работата на министерството от съответните вестници, използвани за снимката.

Успех в реформите! Искрено ваш: код 134589078

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови