Близки не могат да викат въздушна линейка, решението взема централа

OFFNews 06 юни 2024 в 16:46 1321 0

медицински хеликоптер

Снимка Министерство на здравеопазването

Медицински хеликоптер

Близките на пациент не могат да повикат въздушна линейка. Това каза пред журналисти Георги Деянов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух.

Решението за изпращането на хеликоптер се взима от координационната централа, след подаването на сигнал от център за спешна медицинска помощ в цялата страна, допълни той.

Когато има нужда от първичен транспорт – взимане на пострадал от мястото на инцидента, от централата подават координатите към въздушния оператор и оттам преценяват къде точно би могъл да кацне хеликоптерът, обясни Деянов, цитиран от БТА. Ако хеликоптерът не може да кацне близо до мястото на инцидента, ние уведомяваме центъра за спешна медицинска помощ, откъдето трябва да се изпрати линейка, а с нея да се транспортира пациентът до хеликоптера, допълни Деянов.

Първата мисия на медицинския хеликоптер превози тежко болен от Шумен до София (снимки, видео)

По-рано днес от Сандански с хеликоптер до София беше транспортирана пациентка, която има множество фрактури. По думите на Деянов транспортирането ѝ до София се налага заради счупванията и кървене в малкия таз, което не може да бъде овладяно в болницата в Сандански, където тя е била хоспитализирана.

Пострадалата беше транспортирана с хеликоптера до вертолетната площадка на болница „Св. Екатерина“, а след това беше хоспитализирана в болница „Пирогов“.

Всяка следваща мисия ще преминава все по-гладко, увери Деянов. Всички са преминали необходимото обучение за реакция и оказване на помощ, каза още той. По думите му около 10-15 минути са необходими от подаването на сигнала до излитането на хеликоптера. Към момента са обучени шест медицински екипа.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II