Възрастен мъж от Дупница почина след часове чакане да бъде приет по спешност

OFFNews 15 февруари 2022 в 10:24 2198 2

Възрастен мъж в тежко състояние е починал в Спешния център на Дупница, след 5 часа чакане да бъде настанен в интензивно отделение. Случаят е от 12 февруари, съобщава Нова телевизия.

По думите на Магдалена Галчева, снаха на починалия, две болници са отказали да приемат свекъра ѝ. Жената разказва как се е стигнало до нещастната развръзка:

"Първо го закарахме в частната болница в Дупница. Там казаха, че няма места и не може да бъде приет. Върнахме се в Спешния център. Пет часа стояхме, до 8 вечерта. Той беше включен на кислород. Аз ходих до държавната болница, откъдето беше изписан ден преди това. Говорих с дежурната лекарка и тя ми каза че няма места. Единственото място било в интензивното COVID отделение. Ако подпишем, че те не носят отговорност, щели го приемат", обясни снахата на починалия.

В позиция от частната болница, където са отказали да приемат пациента, са обяснили, че след като е изписан от държавната, по закон в рамките на един месец, ако отново се наложи лечение, трябва да бъде откаран там.

"На нас нищо не ни обясниха. Просто казаха че няма места. Явно беше по преценка на лекарите от Спешната помощ. Искам да подчертая факта, че той 5 часа стоя там на кислород и системи и никоя болница не му оказа помощ, това вече е ежедневие. Това допринесе за смъртта му. Преди две седмици лежа в частната болница, изписаха го, на другия ден му стана лошо. Дъщеря му пак вика линейка, вкараха го в държавната болница. Минаха 5 дни този човек не се оправя. Само източват здравната пътека. Изписаха го с една чанта лекарства. Говорихме с тях по телефона, нищо не ни обясниха. Сега излизат някакви изказвания, че бил болен от рак, че имал мозъчен инсулт. Никой на нас това не ни го каза, докато не излезе скенера вечерта в 8 часа. Загриженост имаше единствено от лекаря, който беше там, сестрите се държаха много грубо. Потресена съм", възмутено коментира жената.

От частната болница са обяснили още, че приемат и такива пациенти, ако им е докладвано за спешност. В този случай това не е било направено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

15.02 2022 в 11:30

Потресени хората... ама то това е стандарт за България от вече поне 10 години. Груби, няма човешко отношение, няма информация, чака се с часове и дни за влизане по спешност в болница, изписват се умиращи хора, за да не умрат в болницата, да им развалят статистиката... Това не е от вчера и дори не от 2020г. Това е много години.
 
X

Да помогнем на украинските деца!