Ваксинацията срещу COVID-19 - безплатна, но не съвсем

Янка Петкова 18 юли 2022 в 12:03 6286 2

ваксинация

Снимка Архив/БТА

ваксинация срещу COVID-19

Безплатна ли е ваксинацията срещу COVID-19? Според заповедта на здравния министър в оставка Асена Сербезова от 22 юни 2022 г. имунизациите срещу коронавирус се извършват безплатно в районните здравни инспекции, при общопрактикуващите лекари и в центровете и лабораториите, които са включени в списъка на ведомството.

В този списък е и 13 ДЦК в столицата, но се оказва, че COVID ваксинацията там не е безплатна. Като доказателство на OFFNews беше представена касова бележка за извършена манипулация "мускулна инжекция", публикувана в социалната мрежа. Потребител платил 10 лв.

На запитване от OFFNews от ДЦК-то отговориха, че ваксината е безплатна, но поставянето ѝ не, и че ако искаме да се ваксинираме безплатно, можем да го направим при общопрактикуващия си лекар. Опитахме да се свържем с управителя на диагностично-консултативния център, за разяснение по явното разминаване между министерска заповед и действителност, но до момента нямаме отговор.

От Столична РЗИ потвърдиха, че всички ваксинационни центрове от списъка, обявен от здравното министерство, са уведомени, че ваксинацията е безплатна. Заповедта е била изпратена до центровете и общопрактикуващите лекари два пъти, а актуализираният списък е публикуван на страницата на СРЗИ. От инспекцията обясниха, че в случай на поискано заплащане за COVID ваксинация в някой от центровете в списъка, жалба може да се подаде към Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Според експерт, с когото OFFNews разговаря, заплащането на манипулацията в общинските ДКЦ-та не е единичен случай, тъй като поликлиниките влагат консумативи, които няма кой да им заплати. Т.е. те ваксинират за собствена сметка, тъй като с отпадането на извънредната епидемична обстановка отпадна и ангажиментът на НЗОК да заплаща поставянето на ваксини. Това обяснява и отказа на повечето ваксинационни центрове в болниците да продължат да имунизират срещу COVID-19.

Само в ДКЦ-тата ли е така?

"При нас ваксинацията срещу коронавирус е напълно безплатна, тъй като идеята е да се стимулира този процес", каза д-р Недялко Калъчев, управител на верига лаборатории "Цибалаб". Той обаче потвърди, че след отказа на Касата да плаща манипулациите, отливът на желаещи да ваксинират е сериозен. Д-р Калъчев каза още, че аргументът "разходи за консумативи" не е убедителен, тъй като една спринцовка с игла струва около 20 ст.

Как стоят нещата при общопрактикуващите лекари?

Не се заплаща поставянето на COVID ваксината, тъй като това са ваксини, осигурени от държавата, и целта е да се стимулират повече хора за ваксинация. Не се изисква и потребителска такса, макар някои хора заплащат 2,90 лв. заради прегледа, който съпровожда манипулацията. Но това е по тяхна преценка, ние не го изискваме. Ако лицето не е здравноосигурено, цената на прегледа и ваксинацията е 20 лв., обясни за OFFNews столичен общопрактикуващ лекар.

Както е видно, за ваксинацията срещу коронавирус има различни интерпретации на "безплатно". Гарантирано безплатно в момента се поставят ваксини в районните здравно-осигурителни каси, където през последните дни има опашки от пенсионери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

[email protected]

18.07 2022 в 16:12

от 1.04 2022г.Министерство на Здравеопазването разпореди ваксините да се заплащат единствено на ОПЛ. Затова и повечето ваксинационни кабинети затвориха .Така че с тази такса плащат ваксината . Така че безплатно ваксиниране само при ОПЛ срещу записване когато се съберат 6 човека за Pfizer 10 за Moderna ако и 5 Janssen и такса на джипито от 3 .00лв.Който иска и после защо не се ваксинират хората вместо да ги стимулираме ние ги демотивираме.

12073

1

IvanofRumen

18.07 2022 в 14:52

Разбира се, че е безплатна. Преди месец си слагах бустер, нито някой ми е искал пари, нито съм давал. И да бяха ми искали не давам нищо.