В условия близки до реалните: Как екипите на HEMS* спасяват манекен, който стене и има пулс

Министър Меджидиев видя условията за обучение на екипите за спешна въздушна помощ във ВМА и обеща да изпрати българските преподаватели в Италия за запознаване с оборудването на хеликоптерите

Янка Петкова 16 май 2023 в 15:25 1435 0

Ситуационен център на ВМА

Снимка ВМА/Соня Колчакова

Посещение на служебния министър Асен Меджидиев в Ситуационния център на ВМА, където се обучават медиците за спешна въздушна помощ

"Пациентът е отровен с токсични вещества, затова диша трудно и се чуват хрипове. Може да се види по очите, че има свиване на зениците, което се случва при отравяне с високотоксични вещества. След манипулация от обучаващите се може да се подобри състоянието на пострадалия", обяснява на журналистите доц. Ахмед Неджип, със специалност "Военна токсикология", от Катедра "Медицина и бедствени ситуации" на Военномедицинска академия (ВМА).

Д-р Неджип е един от специалистите, които демонстрират възможностите на ситуационния център на академията, където се обучават екипите за медицинска помощ по въздух. 

Днес с условията в центъра се запозна и служебният министър Асен Меджидиев, който посети залата, придружен от началника на ВМА проф. Венцеслав Мутафчийски.

Манекен от симулационния център, снимка: ВМА

Почти като жив

Лекарите и медицинските сестри, които в момента имат лекционен курс, ще могат на място да оказват първа помощ на пациенти с различни здравословни проблеми. Манекенът, който е последен клас, има пулс, може да се проследят зениците му, може дори да стене "боли, боли" и чрез него да бъдат разигравани различни сценарии, които се задават от специален софтуер. Същият софтуер отчита и дали реанимационните мероприятия, които предприемат обучаващите се, са ефективни и как се подобряват показателите на пострадалия, обяснява доц. Неджип пред OFFNews.

"Впечатлен съм от това, което колегите са направили и от организацията в симулационния център на ВМА, защото тук са постигнати условия, които почти напълно отговарят на това, което предоставят хеликоптерите, които сме закупили", коментира здравният министър.

Асен Меджидиев, служебен здравен министър, снимка: ВМА

Той добави, че това, което е видял в базата в Торино, която е посетил неотдавна, е почти същото. "Колегите, които в момента се обучават, ще могат да се запознаят с реалните условия за работа в един хеликоптер", добави той. 

По думите му симулационният център в Италия е готов да посрещне наши преподаватели, които да се запознаят в детайли с дейността и с оборудването на хеликоптерите.

Докъде сме с подготовката

"Очакваме двата лизингови хеликоптера да дойдат в средата на юни, но това е процес, който изисква много сериозна организация. В момента изграждаме местата за кацане по болниците в страната. Организираме хангарите за базите, където ще бъдат разположени хеликоптерите. Назначава се персоналът на Националния център за спешност по въздуха, откъдето ще се осъществява координацията на дейността", каза министърът.

Пет са базите за хеликоптерите, първите две ще бъдат в Долна Митрополия и в София. Впоследствие ще бъдат изградени бази във Варна (УМБАЛ "Св. Марина"), в Пловдив и Ямбол. Площадки за кацане ще има в почти всички областни и университетски болници в страната. Започва изграждането на места за кацане. Информационно обслужване изготвя софтуера на центъра, който трябва да подсигури връзка с всички спешни центрове, лечебни заведения, с държавния авиационен оператор, с РВД за подсигуряване на коридор за летене, връзката с хеликоптерите по време на полетите, за да се подава информация за състоянието на пациентите и да се подготвят реанимационните екипи в съответните болници, каза още той.

Националният център за спешна помощ по въздух трябва да заработи от 1 юни, като първоначално ще координира наземната спешна помощ, за да се тренират връзките до идването на хеликоптерите.

От думите на Меджидиев стана ясно още, че първият сигнал ще бъде подаван от мястото, където е пациентът, а в националния център ще се прави триаж и ще се преценява кой случай е за въздушна спешна помощ и кога линейка е достатъчна. 

Първият курс от 50 медици ще получи сертификатите си за работа в HEMS на 29 май.

ген. Венцеслав Мутафчийски, началник на ВМА

ВМА вложи много пари за изграждане на този център, той е в развитие, в момента се обучават 4 групи, не само от HEMS програмата, а и парамедици, и два курса за бойни санитари. Обучението е доста интензивно. Ние обучаваме персонал за летателни машини, евакуационни екипи. Имаме единствените сертифицирани екипи в България по натовски стандарт и надграждаме обучението, преподавателите са опитни, каза началникът на ВМА проф. Мутафчийски.

По думите му в обучението за HEMS има редица специфики, тъй като става дума за оказване на спешна въздушна помощ и на кърмачета, бременни, родилки, което е предизвикателство. Четирима преподаватели от академията участват в обучението на медиците.

Проф. Мутафчийски обясни и какви са били изискванията към одобрените за участие в програмата:

Това са предимно млади и здрави хора, които трябваше да бъдат проверени. Разбира се, изискванията към тях не са същите като за пилотите, но трябва да в достатъчно добро състояние, за да понесат натоварванията и да бъдат надеждни в изпълнението на работата си. Бяхме много принципни по време на тестовете и, за съжаление, трябваше да върнем четирима колеги като негодни, каза професорът.

Лекция в ситуационния център, снимка: ВМА

"За да влезеш в програмата, трябва да си клинично и психично здрав. Минахме през всякакви прегледи от зъболекар, до гинеколог при жените. Надявам се да бъда един от избраните. Не съм летял с хеликоптер, но предполагам, че работата ще е същата като в наземните линейки. Може би разликата ще е в шума и риска, който се поема. Екипът на въздушната линейка ще включва лекар, медицинска сестра и двама пилоти, каза пред OFFNews д-р Стефан Стефанов, анестезиолог реаниматор от болницата в Сандански, който е един от обучаващите се в първата група медици.

Обучение на бойни санитари, снимка: ВМА

Докато избраните медици преминават теоретичния курс, в съседна зала на ситуационния център обучение провеждат бойни санитари, които освен автоматите си трябва да пренасят и ранени войници. Оказва се, че има специални инструкции как да бъде преведена носилката през бойното поле, както и точна разстановка на санитарите в групата. Както стана видно за любопитните журналисти, натоварванията са сериозни, почти колкото бойните травми.

* HEMS – (Helicopter Emergency Medical Service) - спешна медицинска помощ по въздух



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки