В САЩ разрешиха продажбата на хапчета за аборт в аптеките

OFFNews 04 януари 2023 в 11:05 1311 1

аптека

Снимка Unsplash

Този ход може значително да разшири достъпа до аборт чрез медикаменти

Аптеките в САЩ вече ще могат да продават хапчета за аборт. Това гласи промяна на правилата в достъпа до медикаменти, извършена от администрацията на американския президент Джо Байдън, съобщи Би Би Си.

В момента пациентите получават хапчето като част от схема с две лекарства, която е безопасна и ефективна за предизвикване на аборт, лично от лекарския кабинет.

Според новото правило все още се изисква рецепта, но пациентите вече могат да вземат хапчето в магазина или по пощата. Този ход може значително да разшири достъпа до аборт чрез медикаменти.

Хапчетата за аборт станаха по-търсени след миналогодишното решение на Върховния съд, с което беше отменено федералното право на аборт. В някои от щатите той беше забранен или силно ограничен. 

Повече от половината аборти в САЩ вече се извършват с хапчета, а не чрез операция, според института Guttmacher, подкрепящ правото на аборт.

През декември 2021 г. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) заяви, че окончателно ще премахне изискването пациентите да получават рецепта лично от доставчик на здравни услуги, като част от прехода към телемедицина, предизвикан от пандемията.

Във вторник FDA актуализира уебсайта си с новите изисквания, като посочи, че лекарството "може да се отпуска от сертифицирани аптеки или под наблюдението на сертифициран лекар".

Danco Laboratories и GenBioPro, двете американски компании, които произвеждат лекарството, потвърдиха в отделни изявления, че агенцията ги е информирала за решението си.

Този ход беше приветстван като "важна стъпка" от Американския колеж по акушерство и гинекология.

Въпреки че днешното съобщение на FDA няма да реши проблемите с достъпа до аборт, то ще позволи на повече пациенти, които се нуждаят от хапче за медикаментозен аборт, допълнителни възможности за осигуряване на това жизненоважно лекарство, се казва в изявление на организацията.

Препаратът се приема в комбинация с второ лекарство, което обикновено се пие в рамките на 10 до 12 седмици от бременността, за да предизвика медикаментозен аборт.

Аптеките – от големите вериги до дрогериите – вече могат да кандидатстват за сертифициране за разпространение на лекарството, което ще им позволи директно да обслужват клиенти с рецепта от сертифициран лекар. Аптечните вериги CVS и Walgreens съобщиха, че преразглеждат новите изисквания.

Според наблюдатели политическите спорове около аборта вероятно ще повлияят на разпространението на лекарството в отделните щати. Това означава, че там, където абортът е забранен, жените ще трябва да пътуват до други щати, за да получат достъп до лекарството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

1

И тия като нашите ПП и Герб им дреме за закона и Конституцията. Но такива са новите управляващи в Европа и САЩ Гнили от корупция и обслужващи чужди интереси.