В САЩ расте броят на случаите на опасна алергия след ухапване от кърлеж

OFFNews 28 юли 2023 в 16:41 2033 0

кърлеж

Снимка Getty images

Кърлежът, който причинява алергията.

В САЩ зачестяват случаите на рядка алергия към месо, причинена от ухапване от кърлеж. Министерството на здравеопазването на страната изчислява, че 450 000 американци може да имат синдром на алфа-гал (AGS), а броят на новите случаи нараства. Лекарите знаят твърде малко за този синдром.

Нови данни, публикувани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), цитирани от Би Би Си, показват драстично увеличение на случаите на тази потенциално опасна патология.

Името на синдрома идва от едноименната захарна молекула, която отсъства в човешкия организъм. Тя се съдържа в червеното месо - като свинско, говеждо, агнешко, заешко и дивечово - както и в други животински продукти, включително желатин и мляко.

При хората алергиите към тази молекула могат да предизвикат потенциално опасни реакции, вариращи от обриви, гадене и диария до затруднено дишане, оток на гърлото и в редки случаи животозастрашаващ анафилактичен шок.

Все повече научни доказателства сочат, че АGS се причинява от слюнката на кърлеж Amblyomma americanum, известен като самотен кърлеж или кърлеж на самотната звезда. Женските екземпляри на този кърлеж имат ясно видима бяла точка на гърба си.

"Хората със съмнения за синдрома са предимно в райони, където самотният звезден кърлеж е идентифициран като обитател: особено в Арканзас, Кентъки, Мисури и окръг Съфолк, щата Ню Йорк", се казва в доклада на CDC.

Този вид кърлежи хапят хора и са широко разпространени в южните и източните части на САЩ, но експертите предупреждават, че ареалът им се разширява поради изменението на климата.

Лекарите са в пълно неведение

Синдромът на алфа-гал е много слабо проучен и рядко се диагностицира правилно. Както показва проучването на CDC, от 2010 г. насам са регистрирани повече от 110 000 случая на AGS. Същевременно от 2017 г. до 2021 г. броят на случаите се е увеличавал с около 15 000 годишно.

Поради трудностите при диагностицирането истинският брой на страдащите от синдрома на алфа-гал може да е много по-голям, смятат изследователите. Според изчисленията на CBC общо 450 000 американци може да са развили алергията от 2010 г. насам.

Вчера агенцията CDC публикува и резултатите от миналогодишно проучване сред 1500 лекари и здравни специалисти, според които 42% от тях никога не са чували за синдрома, а около една трета не са "твърде уверени" в способността си да идентифицират заболяването. Само 5% от анкетираните представители на здравните професии са заявили, че са "много уверени" в способностите си.

Синдромът е открит случайно в началото на 2000 г. по време на тестването на лекарството за лечение на рак Cetuximab.

В доклада си американските учени напомнят, че освен AGS, ухапванията от кърлежи могат да причинят редица опасни заболявания като лаймска болест и енцефалит, и призовават хората на открито да носят затворени дрехи, да използват спрейове против насекоми и редовно да проверяват тялото си за впити в кожата кърлежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика