''В разхлабването на мерките има непоследователност и липса на логика''

Защо се сетиха сега да ръкопляскат на лекарите? В България те получават по-малко от чистачките в някои предприятия и ако останат на тези мизерни заплати, гарантирам, че по-нататък ще бъде още по-зле, казва бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски

OFFNews 09 май 2020 в 18:51 5187 3

В самото начало на кризата с Covid-19 правителството реагира добре и се взеха много бързи мерки, които са полезни за държавата, за хората, "но след това в хода на кампанията и битката със заразата се допуснаха съществени грешки, които идват от това, че няма ред". Това коментира бившят здравен министър проф. Радослав Гайдарски в интервю за clinica.bg.

В разхлабването на мерките той вижда непоследователност и липса на логика. Даде пример с Банско, като напомни, че когато имаше 4 случая, затвориха целия град. "Сега, когато всеки ден съобщават за 40-50 нови случая, изведнъж решиха да разхлабват мерките. Не знам дали е правилно", отбелязва професорът.

Бившият здравен министър е категоричен, че е трябвало да се спазват определени ограничения и социална изолация и е трябвало да се обясни добре на хората, за да се следват правилата, а не да има разделение.

"Това трябваше да се обясни на хората. А не веднъж казват, че възрастните не трябва да ходят на пазар, освен във времето от 8 до 10 часа, защото били най-податливи. Да, ама тогава те се струпват в магазините и така е по-опасно. Няма да влизат колите в София, освен от 18 до 20 часа, но тогава се събират 10 000 коли и отново има струпване на хора. Никаква логика няма в това и хората се дразнят. Затова се получи разделението – едни подкрепят мерките, другите са против. А е редно да имаме еднакви убеждения, но когато знаем какво правим. Когато една армия воюва на различни фронтове, когато заповедите се сменят непрекъснато и често са противоположи, резултатът е лош. Трябва да воюваме всички заедно, за да победим. В хората вече има недоверие, затова не знаят какво да правят."

Той напомня и за съществуването на пандемичен план за ситуации като днешната още от 2006 година, в който с подробности са описани правилата за борба с епидемия, с масови заболявания, които застрашават населението на страната. Но този план не се следва.

"Можеха просто да отворят този правилник, който е в Министерство на здравеопазването, и да го ползват. Тук не става въпрос да се хвалим, че ние сме го подготвили, но трябва да се знае, че има такова нещо. В същото време те (б.р. - управляващите) се чудеха първите седмици какво да правят. В него не се засяга само системата на здравеопазване. В битката с тези пандемии обикновено се включват социалното министерство, това на образованието, на транспорта, почти всички ведомства. Можеха спокойно да се обърнат към този план и да го използват, но не го направиха. Дали съображенията им са били политически, финансови или други, не мога да кажа", казва той.

Видин

"Във Видинската болница отдавна е известно, че има недостиг на медицински кадри", обясни той и предположи, че е чиста случайност да е най-засеганатото лечебно заведение. По думите му никой не е обръщал внимание, че населението застарява в този регион и че младите заминават за други страни в Европа. "Тук остава едно застаряващо население, кадрите в областта на здравеопазването също са застаряващи", коментира професорът. 

Той подчерта, че държавата "те издържа да учиш, завършваш висше образование, вземаш специалност и накрая, когато си получил всичко възможно от нея, решаваш да заминеш за Германия, Франция, Австрия. Такова чудо не знам дали ще доведе до нещо добро". Ако не се въведе закон, с който след като си издържан с държавни средства да оставаш да работиш тук, няма да имаме лекари, допълва професорът и прогнозира, че в скоро време не само Видин, но и всички по-периферни градове като Враца, Монтана, Сливен и Силистра, ще останат без медици. 

Гайдарски обяснява, че преди е имало достатъчно специалисти – инфекционисти, епидемиолози, но сега като няма такива кадри и "решават да хвърлят в битката с Covid-19 хора, които не са толкова добре подготвени в тези области като ортопеди и хирурзи. Ние сме учили общи неща като студенти, но сега сме много далече от тази материя и не може човек, който не е специално подготвен, да го хвърлиш в битката с коварен враг, какъвто е коронавируса".

За електронното здравеопазване проф. Гайдарски коментира: "Ние бяхме пионерите в това отношение, защото в Сливница и цялата околия още през 2007 г.  изпробвахме израелската система, която работи една година. Всички бяха доволни и трябваше да се въведе веднага. Аз съм давал съвети, казвал съм много пъти да погледнат тази система, защото е изпробвана и одобрена. Тя работи и в момента в Израел и Южна Корея, но никой не иска да я види. Страхуват се да се каже, че някой е направил нещо някога и затова всеки започва от началото ли? Сигурно има и други причини, най-вече политически".

По думите му в България лекарите получават по-малко от чистачките в някои предприятия и допълни, че е важно е да съхраним хората, да запазим медиците, най-вече тези, които са на първа линия. "Всяка вечер ракопляскат за лекарите, но защо се сетиха чак сега? Решиха, че сме ценни, когато видяха, колко народ загива от нас в болниците".

"На много места в света медиците се ценят повече, отколкото у нас. Крайно време е да се помисли, ще ги държим ли и лекарите, и сестрите по този начин с такива мизерни заплати. Ако това не го осъзнаем и този път, гарантирам, че по-нататъка ще бъде още по-зле здравеопазването ни', обобщи професор Радослав Гайдарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3214

4

rubisco

11.05 2020 в 10:36

Абе коментиращия под номер 2, ти имаш ли представа изобщо колко те дели от Гайдарски ??? Олигофрен

9010

3

фифи

10.05 2020 в 09:51

Тоест, в затягането, а не в разхлабването на мерките липсва логика, вероятно иска да каже Тайдарски...