В плана за устойчивост няма пари за борба с пандемията, въпрос на време е да се появи нов вирус

OFFNews 25 май 2021 в 08:18 2717 1

В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията, а е въпрос на време да се появи нов патоген и сериозен вирус.  

В частта на този план за здравеопазване има някакви други дейности, които не са свързани с общественото здраве. Разбрахме, че част от тях ще бъдат ревизирани от служебното правителство, но е нужно наистина да се обърне внимание на общественото здраве. 

Това заяви доц. Михаил Околийски, представителят на СЗО за България, по БНТ. 

На въпрос защо се случва това повече от 75% от наличните ваксини по света да са в ръцете на 10 страни, доц. Околийски заяви, че това е заради алчността на богатите страни, които имат достъп до финансови средстава и не се вслушват в призивите на СЗО, а закупуват ваксини за тях самите. 

По думите му, е нужна повече солидарност, защото това, че някои държави нямат никакъв или имат само ограничен достъп до ваксини, касае всички ни. 

Мандатът ни към този момент не предполага възможността за действия без разрешение на съответното правителство. Трябва да има много по-ефективен механизъм експертите на СЗО да могат да дават съвети. Трябва да се намери най-добрият механизъм за партниране, за да може отговорът при подобни пандемии да е много по-бърз и ефективен, обясни доц. Околийски. 

Процентът на ваксинирани в световен мащаб все още е около 10 на сто, нужно е да е много повече, за да вървим с по-бързи стъпки към овладяване на пандемията, смята експертът.

Сега разработените ваксини предпазват и от новите щамове, така че са ефективни. При тестваните групи година по-рано, все още има много добро ниво на защита, обясни доц. Околийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

25.05 2021 в 10:24

Не е прав за ваксините. Индия например е най-големия производител в света на ваксини но има твърде голямо население за да стане бързо ваксинацията. Държавите в Африка и Южна Америка не са влагали пари в наука, разработка и производство. Откъде на къде би трябвало да имат същия приоритет като европейците и американците. Да не говорим, че развитите държави, поради по-голямата населеност и климатичните особености бяха много по-засегнати от пандемията. Развитите страни не са длъжни вечно да носят на гърба си готованци! Когато им дойде реда тогава, и без това отново искат дарения. СЗО по-добре да се замисли за авторитета си след провала с пандемията и нежеланието да се разследва Китай за произхода на пандемичния щам!