В болница "Чирков'' възстановиха краката на пациент и предотвратиха хемодиализа

OFFNews 26 април 2023 в 10:41 803 0

лекари

Снимка УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Лекарите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Лекарите от УМБАЛ „Чирков“ спасиха 70-годишен мъж от хемодиализа и възстановиха долните му крайници.

Тянко е с множество заболявания, не може да измине разстояние от 50 метра, заради силни болки в краката. Това ограничава изключително много качеството му на живот. Той търси помощ от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, който установява, че има сериозни стеснения на артериите, които захранват долните му крайници.

Кардиолозите насочват пациента към специалистите по съдова хирургия в лечебното заведение. Те решават да направят байпас на увредените съдове. Мъжът е с наскоро поставени три стента от кардиолозите на на болницата, с множество придружаващи заболявания като хипертония, захарен диабет тип 2, хронична бъбречна недостатъчност.

Всичко това прави отворената хирургия доста рискова. Предвид силните болки, съдовите хирурзи решават да не отлагат и предприемат хибридно лечение. Скоро след интервенцията мъжът прави бъбречна недостатъчност заради използваното контрастно вещество при изследванията.

Състоянието на мъжа критично се влошава, но медиците успяват да нормализират показателите на Тянко и да го спасят от хемодиализа. След многократни консултации с нефролог и дълъг престой в реанимация, 70-годишният мъж е изписан от лечебното заведение.

Четири месеца по-късно, той идва на контролен преглед с болки в нелекувания крак. Съдовите хирурзи прилагат същото лечение. Така възстановяват и този крайник, като използват изключително малко количество контрастна материя, знаейки че веднъж направил оста бъбречна недостатъчност след контраст, рискът от повторна е голям.

Мъжът вече се чувства добре, изписан е и се радва на близките си у дома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!