В 12 области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната

Най-много са болните във Враца, Сливен и Пловдив

OFFNews 24 март 2023 в 14:33 1088 1

НЦЗПБ

Снимка Министерство на здравеопазването

Национален център по заразни и паразитни болести

В дванайсет области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести, позовавайки се на предварителни данни от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.

Заболеваемостта от туберкулоза в страната е 9,7 на 100 000 през 2021 г. , но в в област Враца е 20,3, в област Сливен – 16,4, в област Пловдив – 14,6, в област Ямбол – 13,7, в София област – 13,4, в област Велико Търново – 12,2, в област Благоевград – 12, в област Русе – 11,8, в област Стара Загора – 11,6, в област Силистра – 11,2, в област Габрово – 10,4, в област Разград – 10, показват данните.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.

Един туберкулозно болен може да зарази 20 души за година

Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза, припомнят от Центъра.

Микробиологичната диагноза на туберкулозата в България се осъществява в 33 лаборатории. Националната референтна лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести е единствената в страната международно сертифицирана лаборатория от СЗО и в нея се потвърждават всички резистентни туберкулозни щамове от цялата страна.

Днес се навършват 141 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis - причинител на туберкулозата, от д-р Роберт Кох. На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3171

  1

  recycle bin

  24.03 2023 в 15:20

  От математическа гледна точка трудно нещо навсякъде може да бъде под средната стойност на нещото за навсякъде :D
  Това заглавие / изявление е малоумно
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?