Уволненият зам.-здравен министър бил притеснен от 4 проблема при антигенните тестове

OFFNews 09 декември 2021 в 16:20 2712 0

Снимка БТА

Бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров коментира на влизане в КПКОНПИ, където бе извикан заради сигнал за нарушения в процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици, че има четири проблема.

По-рано днес комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, обяви, че започва проверка в Министерството на здравеопазването по този повод.   

Според Петров първият проблем е защо тази процедура е разделена на четири.

"Обявяват се 4 процедури за едно и също нещо. Логиката е да се направи една, която да е със седмични графици колко теста да се доставят", каза Петров.

Вторият проблем бил защо тази процедура се води от лице, на което това не му е работа и не е в ресора му - от началника на кабинета на министъра Лидия Чорбанова. Според Петров тя е в компетенциите на зам.-министър Златанов, а той стои изолиран от процеса.

Третият проблем бил, че първият път са били поставени условията - втората фирма, която се яви, да ѝ се позволи няколко дни да не подписва договор.

"След това се забавиха още дни и накрая се провали доставката, като така половината ученици от 1. до 4. клас не успяха да тръгнат на училище", коментира уволненият заместник на Стойчо Кацаров.

Петров каза, че е предложил да се мине към следващите фирми, за да се спази срокът, но това не е направено.

Освен това при втората процедура са били променени условията за неустойки. Обявени са като 0.5% на ден, след което по разпореждане на министъра са направени на 10%. Това означавало, че ако има забавяне, фирмата ще е на загуба. Поради тази причина първите 5-6 фирми са се отказали, посочи той.

"Не е толкова проблемът в цените. Днес ми направи впечатление - г-н министърът твърди, че били ниско, защото били заложили 12 млн. за милион и половина тестове, пък били купили четири и половина. Като видях тази сума, аз малко се озадачих и ги питах откъде са измислили тази цена от 8 лева, като от аптеките същите тестове са 6-7 лв. се купуват на дребно. Те паднаха на по 2,50 - 3,50 лева", заяви още Петров.

Но най-много го притеснил фактът, че за големите ученици две седмици са се забавили тестовете, което забавило и тръгването им на училище. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови