КПКОНПИ проверява Кацаров за покупката на антигенни тестове за ученици

МЗ твърди, че е процедурата е безупречна

Даниела Добрева 09 декември 2021 в 13:49 1749 0

Антикорупционната комисия започва проверка в здравното министерство на процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици.

КПКОНПИ се е задействала след сигнал за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации от изявление на бивш зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров, който бе уволнен на 17 ноември със заповед на служебния премиер Стефан Янев.

Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

Вчера Димитър Петров обяви, че министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането на големите ученици в клас. Бившият му заместник обясни, че не се е занимавал с поръчването на тестовете, защото това не е ресорът му. И допълни, че поставянето на въпроса за скъпите тестове е коствало уволнението му.

Комисията на Сотир Цацаров е поискала от Стойчо Кацаров пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. В рамките на днешния ден предстои снемане на обяснения от Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата, съобщават от КПКОНПИ.

Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Кацаров, както и от началника на кабинета му, и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия - бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“, допълват от комисията.

След приключването на проверката КПКОНПИ ще прецени дали да изпрати материалите на прокуратурата, ако открие наличие на данни за корупционни престъпления.

Междувременно от МЗ съобщиха, че приветстват проверката, защото така "ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури".

"Напомняме, че в името на прозрачността отварянето на поканите беше направено в присъствие на медиите. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и сключените договори с изпълнителите бяха публикувани на интернет страницата на МЗ и всеки, който желае, може да се запознае с тях", посочват от здравното министерство.

И напомнят, че с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда.

"Проведената по безупречен начин процедура от екипа на Министерството на здравеопазването позволи да се стигне до трикратно намаление на цените на тестовете и да се осигурят общо 4,7 милиона теста. Те ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред", изтъкват от ведомството.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна