Уникална гръбначна операция извърши израелски професор в Горна баня

Мая Младенова 01 септември 2017 в 13:34 17097 2

Проф. Ижар Фломан

Уникална операция за корекция на гръбначно изкривяване на дете извърши екип от израелския професор Ижар Фломан и специалисти от ортопедичната клиника в Горна баня.

Интервенцията по метода ApiFix е направена на 16-годишно момче с около 60 градуса изкривяване на гръбначния стълб. Методът е прилаган само в няколко държави в света и едва за втори път у нас. Представлява поставяне на титанов имплант, който впоследствие коригира изкривяването с помощта на специализирани упражнения. Очаква се с операцията и последващата кинезитерапия, включваща и упражнения по метода на Schroth, изкривяването при пациента да бъде компенсирано наполовина.

Операцията е извършена от хирурзите д-р Джеров и д-р Диков под ръководството на проф. Фломан. Тя е наблюдавана и от ръководителя на клиниката в Горна баня д-р Боян Христов. Израелският лекар е автор на иновативния метод и държи лично да наблюдава как се прилага той първоначално при всеки екип.

Първата такава операция у нас е проведена в болница "Токуда" от екипа на доц. Яблански и също е наблюдавана лично от професора. Специалисти коментират, че ApiFix e по-щадящ за пациентите от стандартния оперативен метод и запазва до голяма степен движенията на гръбначният стълб и торса. Новият метод се прилага при деца с единична гръдна или гръдно-поясна сколиоза с изкривяване на гръбнака между 40 и 60 градуса и запазена гъвкавост на структурите.

Екипът се надява и занапред подобни операции да бъдат извършвани у нас. Засега те не се покриват от здравната каза. Фондът за лечение на деца е отказал да плати импланта на 16-годишния пациент в мотива, че не е направена обществена поръчка. Цената на медицинското изделие е около 10 000 лева и е покрита от семейството на момчето.

След София проф. Фломан е заминал за Канада, където ще наблюдава първите две такива операции за Северна Америка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

01.09 2017 в 15:59

И къде и за какво трябва да се обяви обществена поръчка, ако в света има единствен производител на тоя предмет?

12182

1

sawall

01.09 2017 в 15:19

Фондът за лечение на деца е отказал да плати импланта ... в мотива, че не е направена обществена поръчка.

--- В България, пациентите никога не са на първо място явно. На първо място са бумагите, правилата, администрацията, печатите, чакането за благословия "отгоре" и най-вече - кой на кого и колко плаща.
 
X

Да помогнем на украинските деца!