Учени установиха кога е най-добре да се пият хапчетата за кръвно

OFFNews 25 октомври 2019 в 15:35 19810 0

Снимка Pixabay

Изследване на верига испански медицински центрове установява, че е най-добре лекарствата за високо кръвно да се пият вечер преди лягане, а не сутрин. Резултатите от проучването са публикувани в European Heart Journal.

Изследването Hygia Chronotherapy Trial е най-крупното по рода си. В периода 2008-2018 година в него са взели участие над 19 хиляди пациенти на 18 и над 18 години, с диагноза „хипертония“. Те вземали лекарствата си след събуждане сутрин или непосредствено преди нощния сън, а мониторингът на кръвното им налягане се осъществявал в продължение на 48 часа амбулаторно, поне веднъж годишно. Изборът на препаратите се осъществявал от лекуващите ги лекари, според текущата клинична практика.

Средният период на наблюдение бил 6,3 години. За това време 1752-ма пациенти починали от сърдечносъдови заболявания или преживели инфаркт на миокарда, инсулт, сърдечна недостатъчност или коронарна реваскуларизация (хирургична процедура за отпушване на запушени артерии).

"В актуалното ръководство за лечение на хипертонията не се упоменава или препоръчва времето за прием на медикаменти. Приемът сутрин е най-разпространената препоръка сред лекарите, макар проучвания, които потвърждават снижаването на риска от сърдечносъдови заболявания при антихипертензивна терапия сутрин, да не са правени", казва авторът на изследването проф. Рамон Ермида от Университета "Виго" в Испания.

Учените установили, че при пациентите, които пият лекарствата си преди сън, рискът от смърт заради инфаркт на миокарда, инсулт или сърдечна недостатъчност се е снижил с 45%, в сравнение с пациентите, които вземали лекарствата си след събуждане сутрин. При отчитането на данните били взети предвид фактори като възраст, пол, наличие на диабет тип 2, бъбречни заболявания, пушене и ниво на холестерола.

Рискът от смърт заради проблеми със сърцето или кръвоносните съдове бил снижен със 66%, рискът от инфаркт на миокарда с 44%, от сърдечна недостатъчност с 42%, от инсулт с 49%, а вероятността за коронарна реваскуларизация с 40%.

"Средното систолично налягане по време на сън е един от най-важните и независими показатели за риск от сърдечносъдови заболявания, независимо от измереното кръвно налягане по време на бодърстване или при посещението при лекар", отбелязва проф. Ермида.

Учените са категорични, че денонощният мониторинг на кръвното налягане трябва да стане препоръчван способ за диагностика на артериалната хипертония и при оценката на риска от сърдечносъдови заболявания.

Като ограничения на изследването учените отбелязват необходимостта от проверка на резултатите при други етнически групи, както и при хора, които работят на смени, тъй като всички участници в изследването се придържали към режим на дневна активност и нощен сън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков