Учени от БАН се обявиха против преподаването на хомеопатия

След 10 години академици и професори научиха, че в средните училища се преподава технология на хомеопатичните и фитопродукти

Янка Петкова 16 юни 2022 в 13:52 1965 0

Снимка Pixabay

Изявени български учени от различни специалности излязоха с обръщение – подписка до министъра на образованието акад. Николай Денков и министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. В позицията те изразяват възмущението си от преподаването на хомеопатия в наши професионални гимназии.

В писмото 68 член-кореспонденти, академици и професори съобщават, че са научили, че от 10 години в средното образование у нас съществува "невероятната специалност Технология на хомеопатичните и фитопродукти" и тя се преподава в почти всички химически техникуми (днес професионални гимназии).

А приблизително от 2013 г. датират и държавните изпити по специалността “Технология на хомеопатичните и фитопродукти”.

"Запознаването с десетките страници от проектите за Национална изпитна програма за провеждането на държавни изпити за трета степен на професионална квалификация за специалността с код 52 01 14 “Технология на хомеопатичните и фитопродукти” за 2017 г. и 2021 г. води единствено до силното чувство за срам за нашето средно професионално образование", пишат учените до министрите Сербезова и Денков.

Според тях е категорично недопустимо "нашата младеж да бъде обучавана на една напълно антинаучна и лъжлива теория и практика, изобличена от световната медицина, химия, физика и биология"

Експертите са възмутени и от факта, че хомеопатични книги са в списъка с препоръчителна литература за държавни изпити. По думите им 50% от тях са заглавия от "практически булевардната, изцяло антинаучна хомеопатична литература, с която, за съжаление, са богати книжарниците у нас и която е насочена главно към самолечение чрез хомеопатия."

"Съставителки на тези злощастни програми са преподавателки, като едната от тях е дори директор на ПГЕБ (Професионална гимназия по екология и биотехнологии) “Проф. Асен Златаров” в София", дават пример учените и посочват:

Известно е, че в България производство на хомеопатични препарати практически никога не е имало и няма да има, защото пазарът на тези препарати отдавна е монополизиран от две големи европейски хомеопатични компании-производителки. Поради това професионална реализация на завършилите ПГ в частта “Хомеопатични технологии” у нас не може да има и посветеното на това занимание време е не само загуба на учебно време, но е и много вредно за формирането на научно обосновано мислене и професионални качества на учениците.

От БАН призовават за вземане на бързи и решителни мерки "това срамно явление да бъде изтрито от средното образование в България", а професионалните гимназии да не обявяват нов прием на ученици през 2022 г. по специалността “Технология на хомеопатичните и фитопродукти”, а само по "Технология на фитопродуктите".

Пълният текст на обръщението можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!