Учени: COVID-19 е два пъти по-заразен от другите коронавируси

OFFNews 18 юни 2020 в 10:27 2276 0

Новият коронавирус е два пъти по-заразен в домашна среда от другите коронавируси, със значителен брой съпътстващи инфекции, които се развиват преди появата на симптоми на COVID-19 у болния, пише АФП.

Учени от Китай и Съединените щати съобщиха, че техните открития може да се окажат особено важни за намаляването на броя инфекции с напредване на пандемията.

Използвайки данни за 350 пациенти с COVID-19 и близо 2000 от близките им контакти в град Гуанджоу, Китай, изследователите оцениха „честотата на вторична атака“ на вируса – тоест вероятността заразеният човек да предаде болестта на някой друг.

Те откриха, че макар средностатистическият пациент да има само 2,4 % шанс да зарази някого, с когото не е живял, тази цифра скача до 17,1 % – около един на всеки шест – сред тези, с които съжителства.

Според техните модели, основани на данните от януари и февруари, вероятността от заразяване на редица членове на домакинствата е била най-висока сред 60-годишните и най-ниска сред лицата под 20 години.

Общите шансове за заразяване на член от семейството или партньор с COVID-19 са два пъти по-високи, отколкото при SARS, и три пъти по-високи, отколкото при MERS, откриха експертите.

Показателно е, че изследователите установяват, че вероятността носител на COVID-19 да зарази член на семейството или съквартирант е значително по-висока – 39 процента – преди да започнат да проявяват симптоми, отколкото след това.

Това предполага, че вирусът лесно се предава в рамките на инкубационния му период от хора, които не знаят, че са заразени.

Екипът заяви, че изолацията в рамките на домакинствата намалява общия брой случаи на COVID-19 сред изследваните с 20-50 процента в сравнение с тези без карантина.

„Въпреки че ефектът от изолирането на случаите изглежда скромен, високата инфекциозност на вируса през инкубационния период предполага, че карантината на асимптоматичните контакти би могла да предотврати по-нататъшно предаване“, казва учен от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Гуанджоу.

Преди прилагането на карантина, в продължение на седмици, много европейски страни съветваха хората да остават по домовете си, само ако са болни и показват симптоми, характерни за вируса.

Изследването предполага, че може би вече е било твърде късно, за да се предотврати широкото разпространение на COVID-19.

В този контекст, Вирджиния Пицер от Йейлското училище за обществено здраве твърди, че „ключовата разлика“ между COVID-19 и други коронавируси е „значително по-високата“ вероятност от предаване в инкубационния му период.

Тя каза, че изследването, публикувано в „Лансет“, “потвърждава значението на предсимптоматичното предаване и връзката между по-напредналата възраст и възприемчивостта, ключови изводи, които трябва да бъдат взети предвид при разработването на стратегии за интервенция“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови