Това не е болница, това е морга: доклад на БХК за болницата към софийския затвор

OFFNews 28 септември 2022 в 13:58 3005 0

доклад

Снимка Скрийншот

Доклад на БХК за структурата и дейността на Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода към затвора в София

"Това не е болница, това е морга", твърди лишен от свобода, интервюиран при изследване на болничната грижа в затворите, осъществено от Българският Хелзинкски комитет. Болницата в софийския затвор не отговаря на изискванията, качеството на медицинските услуги е силно занижено.

Такава е констатацията в доклада на организацията, която проследява структурата и дейността на Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода към затвора в София (СБАЛЛС – София) в периода 2015 – 2021 г. 

Докладът обобщава официални данни и статистика за лечебното заведение, наблюдения и оценки на външни организации, включително Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към Министерство на здравеопазването, омбудсмана и Български хелзинкски комитет, както и свидетелства на лишени от свобода, преминали през СБАЛЛС – София.

Категоричното заключение на всички наблюдатели е, че СБАЛЛС – София не отговаря на законовите изискванията за болница, а медицинските услуги, доколкото се предлагат такива, са със силно занижено качество.

Формално СБАЛЛС – София не би могла да осигури качество на медицинските услуги, сходно с това, което се предлага във външните лечебни заведения от системата, тъй като е в пълно несъответствие с медицинските стандарти за предлаганите дейности, констатират от БХК.

Противно на законовата дефиниция на „болница за активно лечение“, там липсват необходимите предпоставки за лечение на лица с остри заболявания, травми, изострени хронични болести, състояния, изискващи оперативно лечение в болнични условия. Независимо от това, формалният статут на СБАЛЛС – София остава непроменен и органите по изпълнение на наказанията, прокуратурата и съдилищата ежедневно изпращат там затворници и арестанти за лечение, без да отчитат факта, че мястото на практика не може да осигури такова, пишат авторите на доклада.

Като основна причина за критичното състояние на лечебното заведение те открояват дългогодишната административна, финансова, методологическа и информационна изолация на затворническото здравеопазване от гражданската здравна система и произтичащите от това недостиг на квалифициран медицински персонал, лоши медицински практики, оскъдно и амортизирано оборудване и тежки битови условия.

СБАЛЛС – София служи най-вече като междинно звено, където пациентите изчакват да бъдат насочени за изследвания, консултации или лечение в системата на гражданското здравеопазване. Достъпът до външни лечебни заведения обаче не е добре координиран и се реализира с големи забавяния. Диагностиката и лечението в гражданските болници са особено затруднени, когато медицинските услуги не се заплащат или се заплащат само частично от НЗОК, посочват от БХК.

Бол(нич)ното здравеопазване в системата на местата за лишаване от свобода e нов доклад с автори Диляна Ангелова и адв. Мария Шаркова, издаден от Българския хелзинкски комитет. Целият доклад можете бъде намерен в секция "Тематични доклади" на сайта на БХК. Публикацията е реализирана в сътрудничество с Европейската мрежа за правно застъпничество за лица, лишени от свобода (European Prison Litigation Network), в рамките на Консорциума за затворническо здраве и права, финансиран от Robert Carr Fund.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!