Топ ортопед от Германия ще обучава колеги в ИСУЛ

В рамките на курса ще бъдат оперирани две българки, които имат нужда от подмяна на изкуствената тазобедрена става

OFFNews 21 юни 2022 в 13:24 1716 0

Проф. Рьотингер и проф. Кинов

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

проф. Хайнц Рьотингер (отляво) и проф. Пламен Кинов

Световноизвестният ортопед проф. Д-р Хайнц Рьотингер ще проведе курс по ревизионно ендопротезиране (заместване на изкуствена тазобедрена или колянна става) в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ на 4 юли 2022 г. 

Проф. Рьотингер е ръководител на Центъра по артропластика на тазобедрената и колянната става в Chirurgisches Klinikum München (Университетската болница за медицинско обучение към Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен). В рамките на събитието той ще участва, заедно с проф. д-р Пламен Кинов, началник на клиниката, в операция по смяна на изкуствената тазобедрена става на две български жени.

Проф. д-р Рьотингер, който е един от топ ортопедите в света, идва у нас по покана на проф. д-р Пламен Кинов. Гостът има над 30-годишен опит в ендопротезирането. Той е създател на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става. Този иновативен достъп прави интервенцията миниинвазивна, без да се увреждат мускулите и тъканите, което помага за по-бързо възстановяване на пациента.

Проф. д-р Рьотингер ще направи поредната си визита в България, абсолютно безвъзмездно, като ще сподели своя опит и ще обучи свои по-млади български колеги.

В симпозиума ще участват 12 водещи български ортопеди. Поканени са и лекари от чужбина с интереси в областта на ревизионната хирургия на тазобедрената става.

Операциите ще се предават на живо в Рапортната зала на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Ще бъдат представени лекции по проблема, а в дискусия участниците в курса ще могат да зададат своите въпроси и коментират случаи от практиката си. На част от участниците ще бъде предоставен уникалния шанс да участват в операциите, извършени от проф. д-р Кинов и проф. д-р Рьотингер. Проявата е незаменима възможност за черпене от опита на водещите специалисти.

Ревизионното ендопротезиране (смяна на протезата) е изключително сложна и трудна хирургична интервенция, която понякога се налага при пациенти, претърпели ендопротезиране на колянна или тазобедрена става. Такъв тип хирургия се прилага при настъпило усложнение на ендопротезираната става: разхлабване, инфекция около протезата, перипротезна фрактура и др.

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ” е сред водещите центрове в страната за ревизионно протезиране. Годишно в клиниката се извършват около 100 такива интервенции, обем съпоставим с водещите световни центрове. Възстановяването на пациентите след такъв тип хирургия е по-бавно, в сравнение с първичното протезиране, и изисква стриктно спазване на протоколите, дадени от физиотерапевти в клиниката и прием на назначената терапия.

Проф. д-р Пламен Кинов е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г. През 2020 година той оглави и Катедрата по ортопедия и травматология към МУ – София. Той е един от най-добрите специалисти у нас в областта на ендопротезирането на тазобедрена и колянна става, минималноинвазивното ендопротезиране, ревизионното ендопротезиране. Специализирал е във водещи клиники в Австрия, Германия и Италия. Член е на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация), СУБ (Съюз на учените в България), EFORT (Европейската Федерация на Националните Ортопедични Асоциации), AAOS (Американската асоциация на ортопедичните хирурзи), EHS (Европейската дружество по хирургия на тазобедрената става). Автор е на над 200 научни публикации. Проф. Кинов говори свободно английски и ползва руски, немски, италиански и френски езици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови