Quantcast

Тест измерва имунитета срещу COVID-19 преди и след ваксинация

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2021 в 12:07 565 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Нов тест измерва нивото на имунитета срещу COVID-19 преди и след ваксинация. Въведен е в клиничната лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

SARS – CoV-2 II Quant е количествен метод, който измерва антитела от клас G, включително вируснеутрализиращи антитела. Тези антитела са щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да атакува. Методът е разработка на американски производител и получи CE марка в началото на тази година.

В лабораторията на лечебното заведение и към момента се работи с тест, който имерва наличието на антитела IgG, насочени срещу нуклеокапсидния протеин (NCP) от вътрешността на вируса. Неговата роля е по-скоро да покаже дали човек се е срещал с вируса или не. Докато новият метод е с повишена чувствителност към шиповидния протеин (Spike, S), който се намира на повърхността на вируса.

„Шиповидният протеин привлече вниманието на учените, защото има ключово значение за проникване на вируса вътре в клетката-гостоприемник. При среща със SARS – CoV – 2 имунната ни система започва производството на антитела, насочени основно към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат неутрализиращ ефект. Неутрализиращи антитела се образуват основно срещу Receptor binding domain (RBD) на S – протеина, т.е. срещу тази част от вируса, която е отговорна за връзката му с клетката гостоприемник. Колкото повече са антителата срещу RBD, толкова по-защитен е човек“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Ваксини, базирани на RBD (антиген или неговата mRNA), каквито са тези на Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да произвежда антитела и по-конкретно IgG към RBD, които са с неутрализираща активност.

Новият тест е подходящ за измерване на количеството на антителата преди поставянето на ваксина, както и след това, за да се оцени какъв е бил отговорът на организма. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !