Терапия с антитела намалява с 85% хоспитализацията и смъртността от COVID-19

OFFNews 11 март 2021 в 14:33 1200 0

Снимка Pixabay

Компаниите Vir Biotechnology и британският GlaxoSmithKline plc (GSK) обявиха, че планират да поискат разрешение за спешна употреба на тяхната експериментална терапия с антитела срещу COVID-19, след като междинни данни от провеждано проучване показаха намаляване с 85% на хоспитализацията и на смъртните случаи сред пациентите с висок риск от хоспитализация, съобщи БНР.

В края на август 2020 г. двете компании обявиха партньорство за изследване на леченията на COVID-19 и планираха проучване, в което да бъдат включени 1300 участници, като степента на ефективност от 85% на лечението беше определена чрез междинен анализ на данни при 583 пациенти.

Независима комисия препоръча спиране на по-нататъшното записване за изпитване в късен етап на проучването поради доказателства за "дълбока ефикасност“ на терапията, заявиха Vir и GSK в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс.

Лечението с антитела е предназначено да намали тежкото прекарване на COVID-19 сред пациентите с диагностицирана коронавирусна инфекция.

Освен това двете компаниите заявиха, че ново лабораторно проучване показва, че терапията VIR-7831 е еднакво ефективна срещу вариантите на коронавирус във Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

Според Vir и GSK лечението с моноклонални антитела VIR-7831 "се понася добре" от участниците в проучването, като двете компании обявиха планове за провеждане на "in vitro проучване", целящо да установи по-сигурно дали лечението показва същата ефективност спрямо щамовете на COVID-19, първоначално открити в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка.

По-рано днес от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че започва цялостна оценка на данните за антителата бамлавинимаб и етесемиваб, разработвани от американската фармацевтична компания „Ели Лили“. Целта на производителя е те да бъдат използвани в комбинация за лекуване на COVID-19.

Решението за начало на процедурата е въз основа на предварителните резултати от две изследвания. Едното е за способността на лекарствата в комбинация да лекуват COVID-19, а другото – при използване само на бамлавинимаб.

От агенцията уточняват, че все още е твърде рано да бъдат правени каквито и да било заключения за съотношението между ползите и рисковете на лекарствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!