Търсят вариант за спасяване на проекта за модернизиране на спешната помощ

OFFNews 06 юли 2023 в 14:14 546 0

линейки

Снимка Александра Маркарян

Спешна помощ

Обмисля се да се използва възможност за удължаване на срока на проекта за модернизиране на спешната помощ, съобщи министърът на здравеопазването Христо Хинков, цитиран от БТА.

Общата стойност на проекта е в размер на 163 897 815,62 лв. От тях, към момента са разплатени 85 154 150,57 лв. За тези средства към настоящия момент няма риск да бъдат загубени или върнати на Европейската комисия, защото текущо се води интензивна комуникация с Европейската комисия и Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. по отношение на динамично променящата се картина в изпълнението на проекта, като сумата на усвоените средства ежемесечно се увеличава.

Проектът е приоритетен не само за Министерството на здравеопазването, но и за тези две институции, като завършването му в пълен обем е от изключително значение, допълни той. За постигането на този резултат са предприети мерки за преминаване към специфична процедура през декември 2023 г. – обявяване на проекта за „неактивен“. Това ще даде възможност на Министерството на здравеопазването да продължи изпълнението на дейностите до средата на 2025 г., когато ще бъде извършена окончателна оценка на постигнатите резултати и отчитане на проекта като успешен или неуспешен. Поради приключването на програмния период, през който се осъществява и финансира проекта, прилагането на тази процедура ще изиска финансиране на дейностите, изпълнени след 31 декември 2023 г. със средства от държавния бюджет, обясни министър Хинков.

Към момента цялата медицинска апаратура е закупена и доставена в обектите на интервенция, в процес на доставка е офис оборудването и офис обзавеждането за центровете и филиалите за спешна помощ, и в спешните отделения. От предвидените по проекта за купуване на 400 линейки са закупени и предоставени на центровете за спешната медицинска помощ 358, като предстои сключване на договор с изпълнител за доставка и на останалите.

Предвижда се изграждането на 84 нови сгради в системата на спешната медицинска помощ, като от тях в момента се строят или предстои започването на строителството в 44 обекта. В още 151 обекта се предвижда ремонт, като в момента в 76 обекта се извършват строително-монтажни работи или предстои започването им. Напълно завършени са 31 обекта, обясни министърът.

По думите му забавяне в изпълнението на проекта има единствено по отношение на извършваните строително-монтажни работи. Основните причини за това са възникналата ковид пандемия, което спря възможността за затваряне на спешните отделения и спешните центровете за повече от две години, както и значителната инфлация, която доведе до невъзможност за изпълнение на сключените договори, както и забави избора на изпълнители по провеждане на процедурите по реда на Закона за обществените поръчки за обектите, за които нямаше избрани изпълнители.

От 2014 г. досега някой не си е свършил работата, каза още министър Хинков по повод забавянето на проекта.

Лично аз бях ангажиран с тоя проект по един много непочтен начин, каза още министър Хинков и допълни, че е бил натоварен от едно от предишните ръководства на Министерството на здравеопазването да отговори на 18 въпроса за 24 часа, свързани с анализ на спешната помощ в страната. Това ми беше поставено като неизпълнима задача и да може да бъда освободен като директор на Националния център по обществено здраве и анализи, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика