СЗО: Все повече юноши съобщават за проблеми с психичното здраве

Рисковото поведение, храненето и физическото бездействие са все още основни предизвикателства, показва проучване на организацията

OFFNews 19 май 2020 в 12:56 2870 2

Все повече юноши съобщават за проблеми с психичното здраве. Това показват анализите в нов доклад от международното проучване за поведението и здравето при деца в училищна възраст (HBSC), публикувано от Регионалния офис на СЗО за Европа за здравето и социалното поведение на учениците на възраст 11, 13 и 15 години, от 45 държави. Документът обхваща констатациите за периода от 2014 до 2018 г. 

“Това, че нарастващият брой момчета и момичета в целия Европейски регион съобщават за лошо психично здраве - чувство на слабост, нервност или раздразнителност - е проблем за всички нас “, казва д-р Ханс Анри П. Клюге, регионален директор на СЗО за Европа.

По думите му инвестирането в младите хора като им се осигури лесен достъп до услугите за психично здраве, подходящи за техните нужди, ще доведе до троен дивидент: ще донесе здравни, социални и икономически ползи за бъдещите поколения.

„Осветяването“ на здравето и благополучието на подрастващите показва, че психичното благополучие намалява с нарастването на възрастта на децата. По-изложени на риск са момичетата. Един от всеки четири юноши съобщава, че се чувства нервен, раздразнителен или има проблеми със заспиването поне веднъж седмично.

Според данните от доклада културните, политическите и икономическите фактори могат да играят роля за насърчаване на доброто психично благополучие.

В около една трета от страните проучването разкрива ръст на подрастващите, които чувстват натиск от работата в училище и спад на учениците, които считат, че харесват училището, в сравнение с 2014 г. В повечето страни опитът в училище се влошава с възрастта, като удовлетвореността от училище и възприемането от страна на подрастващите на подкрепа от учители и съученици намаляват с увеличаването на натиска в училищната работа.

Докладът изследва нарастващото използване на цифрови технологии в съответствие с променящия се статус на психичното благополучие сред младежите според региона. Ясно е, че технологиите могат да имат позитивни ползи, но те могат да увеличат уязвимостите и да създадат нови заплахи, като кибертормоза, който непропорционално засяга предимно момичетата. Повече от 1 на 10 юноши съобщават, че са били подложени на киберторомоз най-малко един път през последните два месеца.

„Тревожно е да разберем, че подрастващите ни казват, че не всичко е наред с психичното им благополучие и трябва да приемем това послание сериозно, тъй като доброто психично здраве е съществена част от здравето през юношеството“, казва д.р Джо Инчли, международен координатор на HBSC, от Университета в Глазгоу.

Рисковото поведение, храненето и физическото бездействие са все още основни предизвикателства.

Докладът представя данните от проучването на HBSC в страни от Европейския регион и Канада, което се провежда на всеки четири години. Ключовите констатации са следните:

Рисковото сексуално поведение остава обезпокоително: 1 на 4 юноши, които правят секс, правят незащитен секс. На 15 години 1 на 4 момчета (24%) и 1 на 7 момичета (14%) съобщават, че са имали полов акт.

Пиенето и тютюнопушенето продължават да намаляват сред подрастващите, но броят на употребяващите алкохол и тютюн остава висок сред 15-годишните, като алкохолът е най-често използваното вещество. Един от пет 15-годишни (20%) са се напивали два пъти или повече през живота си, а почти 1 на 7 (15%) са били пияни през последните 30 дни.

По-малко от 1 на 5 юноши отговарят на препоръките на СЗО за физическа активност - нивата са намалели в около една трета от държавите от 2014 г. насам, особено при момчетата. Участието остава особено ниско за момичета и по-големите юноши.

Повечето юноши не успяват да изпълнят настоящите хранителни препоръки, рискувайки здравето си. Около 2-ма от 3-ма юноши не ядат достатъчно храни, богати на хранителни вещества, като 1 от 4-ма ядат сладкиши и 1 от 6-ма консумират подсладени напитки всеки ден.

Нивата на наднормено тегло и затлъстяване са се повишили след 2014 г. и сега засягат 1 от 5-ма младежи, с по-високи нива са момчетата и по-малките юноши; 1 от 4 юноши възприемат себе си като твърде дебели, особено момичетата.

След излизането на последното проучване на HBSC, включващо данни от 2017/2018 г., светът се бори с пандемията COVID-19. Следващото проучване, което ще представи данни от 2021/2022 г., следователно ще отрази влиянието на пандемията върху живота на младите хора.

„Широкият обхват от въпроси, обхванати от изследването на HBSC, дават важна представа за живота на подрастващите днес и са полезна основа за измерване на въздействието на COVID-19 върху юношеството, когато резултатите от следващото изследване ще се появят през 2022 г.“, казва Мартин Вебер, Програмен ръководител за Дестско и юношеско здраве, към Регионален офис на СЗО за Европа.

Според авторите на проучването сравнението на данните ще позволи да се измери до каква степен и как продължителното затваряне на училищата и блокирането на общността са повлияли на социалните взаимодействия сред младите хора и на тяхното физическото и психическото благополучие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

19.05 2020 в 13:50

Много работи не може, ама никой не си мърда пръста.

2100

1

гоуемио

19.05 2020 в 13:26

Ми то не може половината ти живот да минава пред компютъра и да си нормален!