СЗО с мрачна прогноза за ръст на смъртните случаи от COVID-19 в Европа

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2020 в 12:23 3364 0

Световната здравна организация очаква Европа да стане свидетел на ръст в смъртните случаи от COVID-19 през октомври и ноември, съобщи шефът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге в интервю за АФП.

"Ще става по-тежко. През октомври, ноември ние ще видим по-голяма смъртност", предупреди Клуге.

От здравната организация очакват увеличението на заразените да доведе и до ръст на смъртните случаи.

По думите на Клуге настъпва момент, в който държавите не искат да чуват тези лоши новини. Той подчерта, че иска да изпрати "позитивно послание", че пандемията "ще свърши, в един или друг момент".

55-те страни членки на СЗО Европа провеждат онлайн среща днес и утре за обсъждане на отговора им срещу вируса. Те също ще съгласуват общата им петгодишна стратегия.

Клуге обаче предупреди тези, които вярват, че разработването на ваксина ще сложи край на пандемията.

"Чувам това през цялото време: "ваксината ще сложи край на пандемията". Разбира се, че не. Ние дори не знаем дали ваксината ще помогне на всички групи от населението. Имаме някои признаци, че ще помогне на една група и няма да помогне на друга. И след това, ако трябва да поръчваме различни ваксини, това ще е някакъв логистичен кошмар", отбеляза той. Според него краят на пандемията е моментът, когато хората ще се научат как да живеят с тази пандемия.

През последните седмици редица европейски държави отчетоха увеличение на заразените с коронавирус, макар че смъртността остава относително стабилна. Особено засегнати са Испания и Франция. Само в петък повече от 51 000 нови случая са отчетени в 55-те държави, което е повече от пика през април. Междувременно смъртните случаи остават на същото ниво от началото на юни, около 400-500 починали на ден.

Световната здравна организация регистрира рекорден брой нови случаи на заразяване с коронавирус в рамките на денонощие. На 13 септември са отчетени 307 930 нови носители на вируса SARS-CoV-2, което е с около 1000 души повече от предишния антирекорд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !