СЗО: Пазарът в Ухан има роля за появата на коронавируса, но не е ясно каква

OFFNews 08 май 2020 в 17:00 3259 0

Снимка СЗО

D-р Петер Бен Ембарек

Животинският пазар в град Ухан, Централен Китай е изиграл роля за епидемиологичния взрив от новия коронавирус миналата година - като източник или като "място, ускорило появата му", заяви днес експерт от Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс. В същото време той призова за повече изследвания по въпроса.

Китайските власти затвориха пазара през януари като част от усилията да се спре разпространението на вируса и временно забраниха търговията и консумацията на продукти от диви животни.

"Пазарът е изиграл роля в случая, това е ясно. Но каква роля, не знаем, дали е бил източник или място, способствало за появата на вируса, или просто става въпрос за съвпадение, че някои случаи бяха открити на и около пазара", каза д-р Петер Бен Ембарек, експерт на СЗО по безопасността на храните и по вирусите с животински произход, които прескачат видовата бариера от животни към хора. Не е ясно дали живи животни или заразени продавачи или купувачи може да са донесли вируса на пазара, заяви той на пресбрифинг в Женева.

Въпреки твърденията на представители на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, няма публично известни данни, свързващи началото на епидемията с лабораторията в Ухан, и според учени коронавирусът изглежда се е появил в природата. Доклад на германското разузнаване изрази съмнения в обвиненията, отправени от американския държавен секретар Майк Помпейо, съобщи списание "Шпигел".
Бен Ембарек не засегна въпроса за американските обвинения. Той отбеляза, че на изследователите е отнело година да идентифицират камилите като източник на вируса на МЕРС (Близкоизточния респираторен синдром) - коронавирус, появил се в Саудитска Арабия през 2012 г. и разпространил се в Близкия изток.

"Това, което е важно и което много би помогнало, е да хванем вируса преди адаптирането му към хората, т. е. преди разновидността, която имаме сега. Защото тогава по-добре ще разберем как той се е адаптирал към хората, как е еволюирал", каза експертът.
"Китай най-вероятно разполага с цялата експертиза, необходима за тези изследвания. Те разполагат с редица много квалифицирани изследователи, които да направят това", каза Бен Ембарек.

По света има много пазари, на които се продават живи животни, Въпросът е те да бъдат регулирани по-добре и да се подобри санитарният контрол върху тях. Някои трябва да бъдат затворени, но огромното мнозинство от тези пазари могат да бъдат регламентирани и да бъдат организирани по-добре, посочи експертът от СЗО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови