Столичната лекарска колегия подкрепя искането за оставки в НЗОК

Янка Петкова 10 ноември 2022 в 16:39 800 0

Столична лекарска колегия

Снимка Pixabay

Декларация на Столичната лекарска колегия към БЛС

Столичната лекарска колегия (СЛК) подкрепя искането за оставки на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев и председателя на Надзорния съвет на фонда д-р Александър Златанов.

В декларация от колегията припомнят, че още преди година, "по време на текущи преговори по анекса към Националния рамков договор", са алармирали, че ръководството на Касата, в лицето на проф. Салчев, не подхожда достатъчно отговорно и пречи на преговорите между страните.

От СЛК настояват да бъдат положени усилия "за постигане на най-добрата договореност в името на ползващите и работещите в системата на здравеопазването".

От организацията настояват за незабавни действия от страна на Народното събрание и Министерския съвет.

Припомняме, че в сряда Българският лекарски съюз обяви, че се оттегля от преговорите с НЗОК за подписване на анекс, с който стойността на клиничните пътеки в болничната помощ се повишава с 8%. Според съюза увеличението е недостатъчно, за да бъде постигнат договореният ръст на заплатите в сектора.

От съсловната организация обявиха, че пестенето на пари от здравноосигурителни вноски, с цел те да бъдат прехвърлени в бюджета на Касата за следващата година, е "рецидив в опитите за прикриване на средствата за здраве", а императивното налагане на решения от страната на НС на НЗОК е неприемливо за договорния им партньор. Те поискаха оставките на управителя на фонда и на председателя на Надзорния съвет и изразиха готовност да организират протести в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews