Стартират безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Катя Димитрова Последна промяна на 15 юни 2016 в 12:14 1882 0

Снимка Архив

„Седмица на отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза започва от днес в областните болнични заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в Благоевград, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Троян, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Силистра, Смолян, София, София-област, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

В останалите областни болници в страната кампанията ще започне от 20 юни.

Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на „Седмицата на отворени врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На пациентите, за които има съмнения за туберкулоза, ще се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

Проведените от 2009 до март 2016 г. аналогични събития се доказаха като добра практика при откриването на случаи на туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

Смисълът на безплатните прегледи е да повишат обществената информираност по отношение на туберкулозата, като предоставят възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да популяризират здравословния начин на живот.

По време на проведените за периода 2009 г. – март 2016 г. „Седмици на отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица бе 81 600, като 914 лица бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 3 145 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи, можете да видите в прикачения файл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови