Средната цена на новите оферти за антигенни тестове е с 30% по-ниска

Осигурени са 25 000 опаковки "Салбутамол", очакват се доставки на "Пулмикорт" за януари, февруари и март

OFFNews 19 януари 2022 в 21:11 4892 2

Средната цена на новите оферти е с 30% по-ниска от предишните четири поръчки за антигенни тестове за учениците, заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова пред бТВ.

Министърът обясни, че офертите вече са отворени, а докладът е качен в страницата на МЗ, за да има пълна прозрачност. 

"Към онзи момент не може да се каже дали има нещо смущаващо в цените, тъй като процедурата не е била приключена. Аз я прекратих и обявихме нова", обясни Сербезова. 

Сербезова спря процедурата по закупуване на антигенни тестове за учениците заради извършена от дирекция „Вътрешен одит“ проверка.

В началото на януари бившият здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че Министерският съвет е определил бюджет за тестовете 12 лв. на бройка за 1,5 млн. теста, а са били закупени три пъти повече за същите пари. Ден преди това КПКОНПИ съобщи, че е открила данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители за доставка на антигенни тестове за учениците и даде материалите на прокуратурата

Относно новата поръчка на антигенни тестове за ученици Сербезова обясни, че се очаква да има достатъчно за всички ученици и това е декларирано и от самите доставчици. 

За липсата на лекарства здравният министър коментира, че темата й е близка до сърцето по ред причини. "По отношение на "Салбутамол" получих информация, че има осигурени 25 хиляди опаковки. За "Пулмикорт" се очакват 18 000 опаковки през януари, за февруари - 14 000 и за март отново 14 000 опаковки", заяви тя.

По думите й те са в лекарствения списък, генериран от системата за наличие, която се изпълнява от Изпълнителната агенция по лекарствата и те са с ограничителни мерки за износ към другите държави. "Към настоящия момент би трябвало да е достатъчно. В постоянна връзка сме с търговците на едро. Недостигът е заради повишено потребление", допълни тя. 

За срещата между нея и представители на Възраждане след протеста на 12 януари Сербезова обясни, че се е опитала да води диалог, а е получила закани и размахване на пръст. "Записите са качени. Това, което се случва, е недоверие към системата, трупано от години. Ние ще предоставим данни от Националната здравна информационна система, тъй като често доц. Мангъров казва, че няма данни за това и онова. Напротив - има данни", заяви още здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови