Спешни медици излизат на протест

OFFNews 10 август 2021 в 07:48 1981 0

Снимка БНТ Новини

Медици от центровете за спешна медицинска помощ в София, Перник, Благоевград, Велико Търново, Търговище, Кюстендил ще протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването днес, съобщава БНР.

Лекари, медицински сестри и шофьори на линейки излизат срещу състоянието на здравната система, предстоящата COVID вълна и правилата за определяне на допълнителните възнаграждения на здравните служители, заплащани от Министерство на здравеопазването.

Новата методика, по която ще получават допълнителни възнаграждения за работа в рискова среда с болни от COVID, не е обсъждана със социалните партньори, заявяват от федерацията на синдикатите в здравеопазването КНСБ. Миналата седмица те предупредиха за протестни действия.

Изпълнителният съвет на федерацията изпрати на 4 август отворено писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в което пише за постъпили сигнали от Центъра за спешна медицинска помощ в София за неизплащане на допълнително възнаграждение на работещите с COVID-19 за юни.

Вместо възнаграждения се появява нова методика, която се отнася само за работещите в центъра за спешна медицинска помощ и която ги ощетява, предупредиха от федерацията. Оттам призоваха за изплащане на допълнителните възнаграждения.

Протест ще има в Бургас, и в Шумен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови