В "Софиямед" не са били спазвани медицински практики

Ивайло Анев 28 април 2015 в 10:39 7011 14

И Главна инспекция по труда, и Изпълнителна агенция „Медицински одит” са санкционирали болница „Софиямед” през годините.

Това каза пред Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по повод скандала с битото бебе отпреди дни.

Акушерката Емилия Ковачева беше заснета да удря бебе в родилното отделение на „Софиямед”. Детето в момента е в болница „Токуда” с множество наранявания, но състоянието му вече е стабилно, обявиха вчера от „Токуда”.

"Констатирани са нерегламентиран транспорт на пациенти към други лечебни заведения. Имало е неспазване на медицински стандарти – недобра медицинска практика в отделенията по Кардиология, Клинична лаборатория и Анестезиология и реанимация", заяви днес Шарков.

Според него в родилното отделение на болницата е имало лош контрол. По думите на адвоката на обвинената акушерка, тя е била в края на 24-часово дежурство. "Графиците на всички лекари се изработват от шефа на клиниката, графиците на всички сестри се изработват от старшата сестра и се утвърждават от шефа на клиниката", обясни Шарков.

„Никога не съм си представял, че ще ми се наложи да говоря за един такъв проблем. Няма нищо човешко в една такава постъпка, в началото не можех да повярвам, че такова нещо може да се случи и то да го направи човек, който цял живот единствено и само е работил с деца”, коментира още Шарков.

По думите му в момента не може да има санкция „закриване на лечебно заведение”. "Това, което се опитваме в момента да направим, е да разпишем текстове в закона - ако едно лечебно заведение получи две последователни отрицателни оценки, да му се отнема разрешителното за дейност", заяви заместник-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews