Смърт, слепота и отстранени очни ябълки: Изтеглиха капки за очи в САЩ

Установени са 68 пациента в 16 щата с рядък щам на Pseudomonas aeruginosa

OFFNews 17 март 2023 в 11:11 2294 0

капки за очи

Снимка Getty Images

Освен един смъртен случай, осем пациенти са претърпели загуба на зрението, а на четирима са отстранени очните ябълки

Здравните власти в САЩ твърдят, че е възможно капки за очи да са причинили смъртта на един човек и да са увредили необратимо десетки други след заразяване с устойчиви на лекарства бактерии, съобщи Би Би Си.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са идентифицирали 68 пациенти в 16 щата с рядък щам на Pseudomonas aeruginosa. Щамът никога не е бил откриван в САЩ преди настоящата епидемия.

Освен един смъртен случай, осем пациенти са претърпели загуба на зрението, а на четирима са отстранени очните ябълки.

Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) повечето от пациентите, диагностицирани с инфекцията, са съобщили, че са използвали капки за очи и изкуствени сълзи.

Представител на компанията производител на изкуствените сълзи EzriCare, заяви, че досегашните тестове не са установили категорична връзка между епидемията и техните продукти.

"Доколкото е възможно, ние се свързваме с клиентите, за да ги посъветваме да не продължават да използват продукта", каза представителят. - Незабавно се свързахме с CDC и FDA и изразихме готовността си да сътрудничим на всички техни искания към нас."

От Центъра предупредиха всеки, който е използвал изтеглените продукти и има симптоми, да се свърже с лекар.

Симптомите включват жълт, зелен или бистър секрет от окото, дискомфорт или болка, зачервяване, замъглено зрение и повишена чувствителност към светлина.

Миналата седмица Агенцията за контрол и профилактика на заболявания (FDA) публикува известия за изтегляне на някои марки капки за очи, разпространявани от Pharmedica и Apotex, след като компаниите заявиха, че доброволно са ги изтеглили от аптеките.

Според Statista, фирма за пазарни проучвания, през 2020 г. капки за очи и продукти за промиване на очи са били използвани от приблизително 117 милиона американци.

Първоначално са идентифицирани десет различни марки, които вероятно са свързани с епидемията, съобщи CDC. Капките за очи, които се произвеждат в Индия и се внасят в САЩ под две марки, впоследствие бяха изтеглени от рафтовете през януари и февруари.

През януари CDC предупреди хората да спрат да използват изкуствените сълзи EzriCare и Delsam Pharma. През следващия месец компанията, която е собственик на марките - Global Pharma - публикува доброволно изтегляне след официална препоръка от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Според Центъра за контрол и профилактика на заболявания при тестването на отворените флакони, взети от пациенти, е установено, че те съдържат бактерията. Неотворените флакони в момента се изследват, за да се установи дали заразяването е станало по време на производствения процес.

Миналата седмица жена от Флорида съди фармацевтичната компания, твърдейки, че инфекция, която е получила след употребата на техния продукт, е принудила лекарите да отстранят едното ѝ око. Адвокатът на жената обвини за замърсяването липсата на консерванти в капките за очи.

"Вероятно има много повече хора, които са претърпели инфекции, които не знаят за това", заяви адвокат Наташа Кортес пред NBC News.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови