След онлайн обучението - пик на децата с късогледство

OFFNews 17 септември 2020 в 15:29 3202 1

"Само за няколко месеца от март досега се е увеличило късогледството при деца, ползвали дигитални устройства", съобщи пред БНР доц. Александър Оскар, началник на Клиника по очни болести в УМБАЛ "Александровска".

По думите му дистанционното обучение изисква допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър. "В голяма част от случаите на дигитални устройства. А именно мобилните дигитални устройства са изключително опасни. Изключително натоварващи, както за зрителната система, така и като цяло за детския организъм", посочи доц.Оскар.

Имаме сериозни наблюдения върху причините за прогресия на късогледството, един от най-сериозните рискови фактори е прекалената употреба на мобилни дигитални устройства. Като само в рамките от март до май месец тази година, което е от два до три месеца, имаме десетки случаи на деца, които значително увеличиха късогледството си. При някои деца то достигна до два диоптъра и половина, като това е увеличение само в рамките на три месеца. Ако е бил например минус два диоптъра късогледство, изведнъж става минус четири и половина, обясни офталмологът.

Когато детето прекара под една или друга форма пред компютъра 6 часа, задължително трябва да излезе навън. Много е важно да има достатъчно време за експозиция на слънчеви лъчи, за да се образува витамин D, каза той.

"Дефицитът на витамин D също има пряко отношение към прогресията, увеличаването на късогледството при децата. Изследването на витамин D при деца за последната година показва, че при 99% от децата има сериозен дефицит на този витамин. Една от причините е недостатъчното време прекарано навън. Това е и причината, която налага витаминът да се взима като хранителна добавка. Препоръчваме на родителите децата да приемат витамин D".

Доц. Оскар препоръча на всеки 20 минути да се гледа 20 секунди на 20 метра далечина, за да може да си почиват очите.

Съветът към родителите е дигиталните устройства да се използват разумно. Компютърът, десктопът винаги е за предпочитане пред мобилното устройство.

"Телефоните са най-опасни, защото децата доближават екрана непосредствено пред очите си. Изключително много натоварват, както зрителната система, така и нервната система. Мобилните телефони въобще не трябва да се използват за такива цели".

Настолният компютър е несравнимо по-подходят от мобилните устройства за нуждите на преподавателите и учащите, категоричен е д-р Александър Оскар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!