Скрининг за рак на дебелото черво по нидерландски: пакет тестове веднъж на две години за всички между 55 и 75 г.

OFFNews 21 юни 2022 в 14:22 1853 1

Форум Заедно за повече здраве

Снимка PR Play

Четвърта национална конференция “Заедно за повече здраве“, проф. Ник Гулдемонд (първият вляво)

Веднъж на две години всеки жител на Нидерландия на възраст между 55 и 75 години получава пакет тестове за рак на дебелото черво. Тестът се прави вкъщи и се изпраща в лаборатория. Така е решен въпросът с ранната диагностика на онкозаболяването в страната.

Програмата за скрининг на дебелото черво представи здравният експерт проф. Ник Гулдемонд, давайки пример за добри практики на национални програми за ранна диагностика на онкологични заболявания в Нидерландия.

Проф. Гулдемонд е един от лекторите на Четвъртата национална конференция “Заедно за повече здраве“ с участието на представители на законодателната и изпълнителната власт и здравните институции. Дискусията се организира от инициативата „Заедно за повече здраве“, в която участват Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Здравният експерт подчерта, че по света здравните системи са фокусирани върху медицинските проблеми, а не върху предотвратяването им:

„Ако искаме да предвиждаме проблемите на хората, цялото общество трябва да сме фокусирани върху начина на живота и ранното откриване на заболяванията. Скринингът на населението е един инструмент, който дава възможност заболяванията да се диагностицират в много ранен стадий и да се предприемат необходимите действия за опазване на здравето на човека навреме“, каза проф. Гулдемонд.

Като пример за добра практика той представи скринингова програма за рак на дебелото черво в Нидерландия. Веднъж на всеки две години цялото население между 55 и 75 години получава пакет с тестове за самостоятелно вземане на проби. След като направят теста сами вкъщи, хората изпращат пробите в лаборатория, като получават резултатите си до 5 дни. Ако е необходимо, се назначават допълнителни изследвания и пациентът се насочва за лечение и проследяване. Местната здравноосигурителна каса е финансирала и управлявала целия проект.

„Това на практика е мултидисциплинарен подход, който се прилага и в Нова Зеландия и Великобритания. Процесът включваше съвместна работа на държавата, здравните институции, независими скрингови организации и медицинските специалисти, които помогнаха за изработването на критериите и ръководствата за поведение. Скрининговата програма е ефективна и спасява около 3000 човешки живота годишно, като същевременно мотивира хората да живеят по-здравословно“, обобщи проф. Гулдемонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

1

voododoll

21.06 2022 в 14:31

Ние сме от малкото държави които няма такъв скрининг целогодишно и за хора над 45.

Голяма част от жертвите на този вид рак са под 55 годишни