Сигнал: В Александровска болница е хаос, уволняват служители незаконно

Янка Петкова 08 ноември 2022 в 12:22 10655 0

УМБАЛ

Снимка Александра Маркарян

Александровска болница

Новото ръководство на УМБАЛ "Александровска", в лицето на временно назначения директор проф. Атанас Йонков, уволнява "неказоконосъобразно" служители на болницата. За това предупреждават в сигнал до служебния здравен министър, до председателя на Комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев, до Главна инспекция по труда и до Комисията за защита от дискриминация, освободени от длъжност. OFFNews разполага с копие от документа.

Даниела Цекова, доскоро главен юрисконсулт на лечебното заведение, и Гергана Петрова, ръководител на отдела по човешки ресурси, съобщават, че проф. Йонков е "предприел редица действия в разрез с разпоредбите на основни нормативни документи".

На 2 ноември двете служителки са получили заповед за прекратяване на трудовите договори с Александровска болница. В заповедта си директорът се позовава на чл. 328, ал. 2 от Кодекса на труда, считано от 3 ноември.

Според освободените служители едно от основните изисквания при позоваването на този член е наличието на бизнес план при сключването на нов договор за управление. 

Тъй като проф. Йонков не е избран въз основа на проведен конкурс и разработена бизнес задача, за него не възниква правото да упражнява дадената от чл. 328 възможност. Т. е. той не е изправен пред необходимостта да сформира собствен ръководен екип, който да преследва поставените с бизнес плана икономически задачи. Проф. Йонков е временно избран на длъжността изпълнителен директор и има ограничени по съдържание функции, пишат в сигнала си потърпевшите. Според тях това прави действията на директора "незаконосъобразни".

В писмото си до институциите освободените служителки на болницата посочват още, че проф. Йонков е съкратил длъжността "зам.-директор по финансово-икономическите дейности", без да съгласува решението си с основния орган на управление на болницата - Съветът на директорите.

Даниела Цекова и Гергана Петрова съобщават и друг факт, който според тях е нанесъл финансова щета на лечебното заведение.

Става дума за унищожаването на вече одобрено от директора заявление за освобождаване от длъжност по взаимно съгласие на главния счетоводител, считано от 23.12. 2022 г., подадено на 1.11. 2022 г. На негово място на 4.11. е заведено друго прекратяване на правоотношенията, с обезщетение в размер на шест брутни работни заплати. Според подалите сигнала това ще увеличи разходите на УМБАЛ "Александровска" с 24 000 лв.

Те посочват, че от встъпването си в длъжност до момента временно изпълняващият длъжността директор е освободил още шестима души от ръководния състав на лечебното заведение.

Служителите на администрацията са притеснени не само от безразборното прекратяване на трудови договори, а и от зачестилите посещения на г-жа Мария Куманова, зам.-директор по административно-стопанските дейности при управлението на проф. Богов, която като част от ръководството на болницата по това време е участвала в преговорите за сключване на редица неизгодни споразумения, довели до влошаване на финансовото състояние на дружеството, пише в сигнала.

По думите на потърпевшите "безчинствата и саморазправата трябва да бъдат прекратени, в противен случай хаосът ще приеме застрашителни размери".

Проф. Атанас Йонков бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение от служебния министър д-р Асен Меджидиев.

Министърът се мотивира с резултатите от проведения по негова заповед вътрешен одит, който е установил, че лечебното заведение има просрочия за над 23 млн. и 800 000 лв., направени по време на тогавашното ръководство на болницата.

Меджидиев се позова и на десет дадени на прокуратурата обществени поръчки. Одитът предшества решението за отпускане на заем от 35 млн. лв. на болницата, чието ръководство беше представило оздравителен план. Сумата трябваше да покрие задължения след предоговаряне на условията с кредиторите. Заемът беше гласуван от редовното правителство.

На пресконференция в отговор на заключенията от одита бившето ръководство на "Александровска" опроверга служебния министър. 

Твърдението, че за периода 30.06.2021г. – 31.08.2022г. ръководството е допуснало увеличаване на просрочените задължения със 24 250 740 лв., е невярно. Сумата на нарастване на дълга за този период е значително по-малка – 9,3 млн. лв. Към 30.06.2021 г. тя е 28 476 399 лв., а към 31.08.2022 г. - 37 827 918 лв. През същия период са погасени задължения в размер на 44 275 476 лв., което е довело да намаляване на темпа на растеж на просрочените задължения, посочи тогавашният директор на болницата д-р Атанас Атанасов и уточни, че 23,5 млн. лв. са натрупани от предишното ръководство.

За подготвяна смяна на ръководството на "Александровска", часове преди да стане факт, предупреди и депутатът от "Продължаваме промяната" доц. Антон Тонев. В позиция до медиите той заяви, че "очевидната цел е да бъде назначен „правилен“ директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ."

OFFNews потърси за коментар проф. Атанас Йонков, но такъв не беше получен. Редакцията е готова да публикува позицията му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови